Insomnia, un blestem pentru relaţii

76

Oamenii care suferă de insomnie sunt de patru ori mai predispuși să aibă probleme în relaţiile cu ceilalţi, de trei ori mai predispuși să se simtă deprimaţi și de trei ori mai înclinaţi să sufere din cauza problemelor de concentrare, arată un raport al Mental Health Foundation din Marea Britanie (MHF).

Raportul Sleep Matters arată că lipsa de somn deteriorează relaţiile, diminuează nivelul de energie și capacitatea de concentrare. Descoperirea studiului MHF se adaugă altor concluzii știinţifice care au evidenţiat legătura dintre insomnie și depresie, deficienţe ale sistemului imunitar și dezvoltarea bolilor de inimă.

Cercetări anterioare au estimat că aproximativ 30% din populaţia Marii Britanii suferă de insomnie, relatează BBC. Potrivit Mediafax, estimările la nivel internaţional spun că o persoană din trei are probleme cu somnul la un moment dat în viaţă și că femeile sunt de două ori mai dispuse să sufere de insomnie decât bărbaţii.

Dr. Dan Robotham, cercetător la Mental Health Foundation și coordonatorul studiului spune că problemele de somn se dezvoltă ca o spirală: lipsa somnului conduce la probleme de sănătate psihică, iar acestea, la rândul lor, conduc la înrăutăţirea problemelor de somn.