Studiu: Informaţia digitală poate fi stocată în ADN

70

Revista de specialitate Nature a publicat în ediţia sa online un studiu realizat de Ewan Briney, de la Institutul European de BioInformatică din Marea Britanie, în care susţine că a reuşit să stocheze informaţii în ADN.

Cercetătorii au raportat că au depozitat toate 154 de sonete ale lui Shakespeare, o fotografie, o lucrare ştiinţifică şi 26 de secunde din discursul lui Martin Luther King Jr. „I have a Dream", într-un tub abia vizibil, introdus într-o bucată de ADN.

Procesul a implicat convertirea informaţiilor digitale din forma 1 şi 0, în alfabetul de patru litere al codului ADN. Acel cod a fost folosit pentru a crea fragmente de ADN sintetic. Cercetătorii citesc cu ajutorul unor aparate moleculele de ADN şi recuperează informaţia codată. Se pare că acest proces de citire a durat două săptămâni, dar avansurile tehnologice vor reduce repede acel timp, crede Briney.

Tehnologia ar putea fi folosită pentru depozitarea a cantităţi mari de date pentru a se asigura existenţa lor şi peste secole, cu condiţia să nu fie nevoie să fie extrase de prea multe ori. Cercetătorii au declarat că nu au nicio intenţie să pună ADN de stocare în vreo fiinţă vie şi că nu ar putea fi niciodată parte din maşinăria genetică a unei fiinţe vii din cauza schemei de codare.

Siram Kosuri, cercetător la Harvard, a declarat că studiul arată avantajele ADN-ului pentru stocare de informaţii pe termen lung, dar din cauza limitărilor tehnologice „nu va înlocui prea curând unitatea de disc", scrie AP.