Stresul generează altruism, doar faţă de cei dragi (studiu)

78

Stresul ne face să răspundem altruist la nevoile celor apropiaţi și mai degrabă egoist la nevoile străinilor. O demonstrează un studiu de la Universitatea VU din Amsterdam, citat de revista Time.

Imaginea clasică a omului în întârziere care nu își permite să se oprească nici măcar o clipă să ajute pe cineva de pe stradă nu are nevoie de nicio demonstraţie. E o scenă pe care cei mai mulţi dintre noi deja am văzut-o, poate de sute de ori.

Însă imaginea persoanei care, tocmai pentru că se află sub presiunea unor factori stresanţi, alege să își sacrifice interesul pentru cel de lângă (partener, frate, prieten, copil), încă nu a căpătat proporţii de stereotip. Un studiu al departamentului de Psihologie din cadrul Universităţii VU Amsterdam a demonstrat însă că oamenii chiar au o predispoziţie, un impuls natural de a răspunde altruist faţă de cei dragi, atunci când sunt sub presiune.

Așa se face că „deși centrarea pe sine este legea care se aplică în comportamentul cu străinii, atunci când vine vorba de oamenii pe care îi iubim, suntem dispuși să ne sacrificăm". Lucru care este vizibil, de exemplu, în cazul copiilor care profită de momentele în care părinţii se simt presaţi pentru a le cere ceva.