Studiu: Copiii alăptaţi ar putea avea „mai multe şanse să avanseze social”

63

Copiii alăptaţi ar putea avea şanse mai mari de a progresa pe scara socială decât părinţii lor, arată un studiu britanic citat de Live Science.

Studiul publicat în jurnalul Archives of Disease in Childhood arată că, pe lângă faptul că alăptatul măreşte şansele copilului de a creşte pe scara socială cu circa 24%, sunt micşorate de asemenea şansele de a coborî de pe aceasta cu aproximativ 20 de procente.

Cercetătorii sunt de părere că alăptatul are o contribuiţie importantă în dezvoltarea neurologică a bebeluşului, lucru care se traduce printr-o capacitate cognitivă mai mare, care îi ajută pe copiii hrăniţi cu lapte matern mai târziu să aibă succes. Mai mult, un alt factor care ar fi putut juca un rol important în ascensiunea pe scara socială este faptul că acei participanţi la studiu hrăniţi în copilărie prin alăptare au avut mai puţine simptome de stres emoţional.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 34.000 de locuitori din Marea Britanie, născuţi în 1958 sau în 1970. Cercetătorii au aflat de la mame dacă şi-au hrănit copiii prin alăptare, după care au analizat clasa socială din care făceau parte participanţii pe când erau copiii (judecând după statutul social al tatălui când aveau 10-11 ani) în comparaţie cu treapta ierarhică atinsă la maturitate (măsurată la vârsta de 33-34 de ani). Pentru stabilirea clasei sociale, oamenii de ştiinţă s-au bazat pe categoriile diferite de ocupaţii, de la muncă necalificată şi manuală, până la poziţii manageriale. Participanţii la studiu care au fost hrăniţi prin alăptare au avut mai multe şanse de a urca pe treptele ierarhiei sociale la maturitate, lucru pe care oamenii de ştiinţă l-au dedus prin faptul că aveau un serviciu mai bun decât al tatălui din punct de vedere al statutului social.

La un interval de câţiva ani, copiilor le-au fost testate abilităţile cognitive, dar şi modul în care fac faţă stresului. În urma rezultatelor, cercetătorii au observat că hrănirea prin alăptare a contribuit în proporţie de o treime în ceea ce priveşte rezultatele obţinute la aceste teste. Experţii cred că laptele matern conţine mai multe substanţe nutritive benefice pentru dezvoltarea copilului. De exemplu, acizii graşi polinesaturaţi cu lanţ lung, conţinuţi de laptele mamei, sunt elemente esenţiale pentru dezvoltarea neurologică a bebeluşului.