Studiu: invidia e generată de un respect de sine scăzut

2310

Un respect de sine scăzut duce la invidierea celor din jur. Dacă cineva se bucură de necazurile altora, atunci există ceva în acele situaţii din care cel care invidiază poate extrage un avantaj, spun cercetătorii, care sugerează că a invidia nu este neapărat un semn de răutate.

În urma unui studiu efectuat pe un eşantion de 70 de studenţi, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leiden din Olanda au observat că cei care au un respect de sine mai scăzut se bucură mai mult de necazurile altora decât o fac oamenii obişnuiţi.

Coordonatorii studiului, Wilco W. Van Dijk şi colegii săi, au făcut un experiment în care le-au cerut participanţilor, aflaţi în an terminal de studiu şi în prag de licenţă, să citească două interviuri.

Primul era despre un student ambiţios care încerca să obţină jobul visurilor sale, iar al doilea cuprindea declaraţiile angajatorului care explica faptul că a refuzat să îi ofere job-ul din cauză că parcursul său academic lasă de dorit. După lectură, voluntarii au răspuns la mai multe întrebări menite să monitorizeze nivelul de invidie. Ce au observat cercetătorii au fost că mulţi studenţi au oferit răspunsuri de tipul: “Mi-a plăcut ce i s-a întâmplat” sau: “Nu m-am putut abţine de la a zâmbi puţin”.

Înaintea de citirea interviurilor, participanţii au trecut printr-o serie de teste care să le măsoare stima de sine. După ce s-a încheiat întregul experiment, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele cu un respect de sine scăzut s-au bucurat cel mai mult de nefericirea studentului care nu a reuşit să fie angajat.

Pentru a verifica veridicitatea studiului, participanţii au mai fost supuşi unui test, separat de ceilalţi. După o serie de exerciţii de gândire pozitive scurte, dar intensive, studenţii nu s-au mai bucurat la fel de mult de necazurile celor din jur.

„Cred că atunci când ai un respect de sine scăzut, ai face aproape orice să te simţi mai bine, iar atunci când vezi necazul altcuiva, te bucuri de el”, spune Van Dijk.

Studiul arată și că „dacă oferim oamenilor ceva care să le crească stima de sine, atunci am descoperit că nu mai afişează aceeaşi fericire când se întâmplă ceva rău cuiva din jurul lor”, a mai precizat el.

Rezultatele studiului sunt în concordanţă cu accepţiunea generală a specialiştilor pe acest subiect. Un studiu anterior, realizat de o echipă de cercetători de la Tilburg University (Olanda) arată că vorba bună şi actele caritabile sunt modalităţi foarte bune de a atenua invidia îndreptată împotriva noastră.

Tot ei au descoperit că oamenii suferă de două tipuri de invidie: benignă şi malignă. Invidia benignă ne îndeamnă să ne ridicăm pe noi înșine la nivelul celor pe care îi invidiem. Spre exemplu, încercăm să învăţăm din succesul lor și să-l imităm. Invidia malignă ne îndeamnă să-i coborâm pe ei la nivelul nostru și totodată să ne delimităm de ei. Ambele tipuri de invidie generează frustrare și ne pot afecta contul din bancă, avertizează autorii studiului.

Surse: Daily Mail, Time Magazine