Studiu: Tindem să fim mai siguri pe noi decât e sigur

65

Pe lista erorilor de gândire, supraestimarea preciziei (sau încrederea excesivă în acurateţea convingerilor noastre) ocupă un rol mai important decât ne-am aștepta. Un studiu recent confirmă că supraestimarea preciziei personale este o formă răspândită și robustă de exces de încredere, generat, cel puţin în parte, de siguranţa nezdruncinată în propriile judecăţi de valoare.

Între erorile de gândire (dintre care 7 sunt menţionate aici), supraestimarea preciziei (sau încrederea excesivă în acurateţea convingerilor noastre) ocupă un rol mai important decât ne-am aștepta. Un studiu recent confirmă că supraestimarea preciziei personale este o formă răspândită și robustă de exces de încredere, generat, cel puţin în parte, de siguranţa nezdruncinată în propriile judecăţi de valoare.

Cercetarea a fost condusă de prof. Albert Mannes de la Școala Wharton din cadrul Universităţii Pennsylvania și prof. Don Moore de la Școala de Afaceri Haas din cadrul Universităţii California, Berkeley. Aceștia au demonstrat că în măsura în care participanţii la un experiment erau mai siguri pe estimările privind o cantitate nesigură, cu atât erau mai puţin dispuși să își adapteze răspunsul după un feed-back privind acurateţea estimării lor.

„Rezultatele sugerează că oamenii sunt prea siguri pe ceea ce știu și subestimează ceea ce nu știu," a declarat Mannes, citat de Science Daily.

Mannes și Moore au analizat reacţiile unor oameni invitaţi să estimeze, cu acurateţe de 90%, lungimea Nilului, de exemplu. Însă, au atras ei atenţia, tendinţa oamenilor de a-și menţine poziţia chiar și după o estimare greșită are consecinţe mai grave în viaţa de zi cu zi. „Oamenii merg în mod frecvent 'la mustaţă' – ajung târziu, pierd avioane, semnează cec-uri expirate sau cad de pe altă 'culme' pe care și-o asumă în viaţa cotidiană", observă Mannes și Moore.

„Aceste studii ne transmit că nu ar trebui să fim prea siguri de ceea ce urmează să se întâmple, mai ales într-un domeniu în care greșeala poate fi periculoasă. Ar trebui să plănuim să ne apărăm în cazul în care nu avem chiar atât de multă dreptate precum credem."