„Summitul despărţirilor” – o iniţiativă a autorităţilor publice americane

21

Andrew Curtin a trecut de două ori prin cabinetul medical al școlii după ce, la nervi, a tras un pumn în perete sau într-un dulap de vestiar. Motivul? Tocmai se despărţise de prietena lui. Tânărul de doar 17 ani este însă pe calea cea bună. El a fost unul dintre cei 250 de participanţi la un program educaţional inedit, care a urmărit să îi înveţe pe tineri cum să facă faţă unei despărţiri.

Reprezentanţii guvernamentali din statul american Boston au fost desemnaţi de Comisia de stat pentru Sănătate Publică să organizeze „Summitul despărţirilor", un eveniment educaţional cu un buget de nu mai puţin de 1 milion de dolari. Fundaţia Robert Wood Johnson a pus la bătaie banii, care vor fi eșalonaţi pentru a putea fi folosiţi timp de patru ani cât se va desfășura programul.

Un alt program organizat în Boston, pentru care s-au investit circa 18 milioane de dolari, urmărește să îi educe pe tineri să nu mai folosească violenţa în relaţiile lor. Nicole Daley, directorul programului numit Start Strong, spune că un astfel de program era foarte necesar în condiţiile în care statistici ale unor instituţii cu reputaţie spun că circa 10% dintre elevii ţării au mărturisit că prietenul sau prietena i-a rănit fizic pe parcursul anului trecut. În plus, s-a constatat că, între tinerii adulţi victime ale violului, violenţei fizice sau a hărţuirii, 15% dintre bărbaţi și 22% dintre femei au trecut prin primul incident violent provocat de partener când aveau între 11 și 17 ani.

Potrivit AP, consilierii îi sfătuiesc pe elevi să comunice cu partenerii lor pentru a-și stabili graniţe în relaţie și pentru a avea definiţii comune asupra acesteia. Adică să știe amândoi dacă „doar fac schimb de mesaje scrise", „sunt cuplaţi", sunt „prieteni cu beneficii" sau se află într-o relaţie monogamă.