The Economist: Corupţia se accentuează în Est

14

The Economist susţine că se produce o accentuare a corupţiei în statele din Europa de Est, pe fondul crizei financiare.

Cauzele fenomenului sunt multiple: criza financiară îi determină pe mulţi să caute soluţii care nu sunt în acord cu legea; firmele preferă să dea mită, pentru că altfel ar pierde contracte sau oportunităţi în faţa celor care dau mită; organismele de control nu îşi îndeplinesc datoria; presa şi-a diminuat investigaţiile, fiind obligată de criză să îşi restrângă activitatea.

The Economist o citează pe Alina Mungiu-Pippidi care susţine că eforturile anti-corupţie au eşuat în antrenarea publicului larg în această luptă, faptul fiind descurajant şi pentru activiştii implicaţi în lupta împotriva corupţiei.

Reformarea sistemul judiciar a stagnat în România şi Slovacia. „Chiar şi visătorii din afara sistemului, care câştigă alegerile pe baza promisiunilor de luptă anti-corupţie par să devină captivi ai sistemului în decurs de câteva luni", conform The Economist.

„Soluţiile sunt rare. Alegătorilor le este dor de guverne autoritare, eventual conduse de persoane provenind din rândul serviciilor secrete", notează prestigioasa publicaţie.

(Foto: economist.com)