Tinerii care se pregătesc să schimbe lumea

82

Luna decembrie este acea lună din an când toată lumea se uită în spate și își numără succesele și eșecurile. În presă, luna decembrie este luna topurilor, care fac un rezumat al anului pe cale să se încheie sau un prognostic pentru anul viitor. Între aceste topuri, cei de la Time vin cu unul care selectează tineri sub 30 de ani ale căror activităţi promit să schimbe cu ceva lumea.

Shiza Shahid este directoarea Fundaţiei Malala, organizaţie nonguvernamentală pe care a înfiinţat-o împreună cu Malala Yousafzai, tânăra activistă pakistaneză, care a fost ţinta unui asasinat de către talibani, pentru munca ei de promovare a educaţiei printre fete. Shiza, de 24 de ani, se pare că este un mentor și mâna dreaptă a lui Malala.

Tammy Tibbetts este directoarea Organizaţiei „She's the First", care sponsorizează educaţia fetelor din ţările în curs de dezvoltare, oferindu-le posibilitatea să devină primele din familiile lor care să termine liceul. Impactul proiectului a ajuns la 10 ţări, 302 fete sponsorizate și 647 de ani de educaţie învăţaţi.

Brandon Stanton este creierul din spatele blogului de povești, transformat în bestseller la New York Times, „Oamenii din New York". Munca fotografului de imortalizare a vieţii pe străzile orașului New York a început să fie imitată peste tot în lume („Oameni din India", „Oameni din Teheran", „Oameni din LaGuardia"), lucru care aduce în lumina presei o imagine nouă asupra unor locuri despre care există păreri și prejudecăţi mixte.

Eleanor Catton este o tânără de 28 de ani din Noua Zeelandă, care a câștigat anul acesta Premiul Man Booker Prize, pentru romanul ei The Luminaries. Astfel, a devenit cea mai tânără persoană care să câștige acest premiu, cu romanul ei de 832 de pagini.

Ca directoare a progamului „Girls Who Code", Kristen Titus conduce unul dintre cele mai importante eforturi de a balansa discriminările de gen în lumea tehnologiei. Proiectul vrea să introducă adolescentele în lumea calculatoarelor, a programării, deoarece este un domeniu unde acestea sunt minoritare, iar industria promite să se dezvolte și mai mult în viitor.

Danielle Fong are doar 26 de ani, dar caută o soluţie pentru problemele energetice ale lumii de când și-a început masteratul la Princeton, când avea 17 ani. Ea a inventat sistemul LightSail care rezolvă problemele de intermitenţă ale sistemelor de energie solare și eoliene (nu este energie dacă nu este soare sau vânt), prin stocarea energiei pentru a fi folosită mai târziu, în formă de aer curat, compresat.

Pe când avea 14 ani, William Kamkwamba a gândit și a construit o moară de vânt din resturi de metal, care a asigurat apă și electricitate căsuţei sale dintr-un sat din Malawi. Ideea sa a căpătat atenţie și a inspirat proiecte similare prin Malawi. Povestea sa a fost imortalizată în filmul din 2013 „William and the Windmill".

Withelma "T" Ortiz Walker Pettigrew a petrecut 18 ani în sistemul de plasament, trecând prin abuz sexual, adopţii eșuat și centre de tratament pentru dependenţe, dar a reușit să își transforme experienţa într-o platformă prin care să îi ajute pe alţii. La 24 de ani este o activistă respectată, care își folosește propria experienţă pentru a informa diferite grupuri, de la Google la Congresul amerincan, despre nevoile celor mai vulnerabile persoane din comunităţile americane.

Aveţi nevoie de lumină? Nu trebuie decât să priviţi în palmă. Ann Makosinski a câștigat anul acesta la competiţia Google Science Fair, realizând o lanternă din plăci Peltier, care produc energie când o faţă se încălzește în timp ce cealaltă rămâne rece. Folosind căldura mâinilor ca energie, lanterna tinerei canadience poate produce lumină LED pentru 20 de minute.

În timpul pe care l-a petrecut în Uganda, ca student la Universitatea Nottingham, Alexander McLean a fost uimit să condiţiile extrem de proaste în care trăiau deţinuţii și a pus bazele unei fundaţii pentru a îmbunătăţi situaţia. Proiectul Închisorile Africane a renovat clinici, a construit biblioteci și a dezvoltat programe de educaţie în închisorile din Uganda, Kenya, Sierra Leone și Nigeria.

Arthur Zang este un tânăr inginer de 26 de ani din Cameroon, care este inventatorul unei tablete medicale care ar putea salva vieţi în Africa rurală și alte zone slab dezvoltate. Dispozitivul se numește „Cardiopad" și rolul lui este să realizeze examene cardiace și să trimită rezultatele, wireless, pentru a fi interpretate de specialiști. Astfel, sute de persoane care nu își pot permite să meargă la un doctor în oraș pot primi și ei îngrijiri medicale.

Ludwick Marishane are doar 23 de ani, dar deja a reușit să creeze un gel de curăţare a apei care este antibacterial și biodegradabil. Pentru rezidenţii din Africa de Sud, unde s-a născut, și unde foarte greu se găsește apă potabilă, această invenţie este o mană cerească care îmbunăţește din start calitatea vieţii.

Jack Andraka la 15 ani abia intra la liceu, dar se putea lăuda cu o distincţie majoră, el fiind marele câştigător al Târgului Internaţional Intel pentru Ştiinţă şi Inginerie în 2012. Jack a proiectat un mecanism de detectare a cancerului pancreatic în stadiu incipient, care este de 28 de ori mai ieftin şi mai rapid şi de 100 de ori mai sensibil decât testele de depistare a cancerului pancreatic folosite în prezent. Testul dezvoltat de adolescent, bazat pe analiza urinei şi a sângelui, are o acurateţe de 90%.

La 14 ani, Taylor Wilson a devenit cea mai tânără persoană care să contruiască un reactor nuclear, și asta, în garajul părinţilor săi. De atunci, Wilson a inventat un detector de radiaţii care se folosește în contra-terorism, a condus cercetări în domeniul tratamentelor pentru cancer și este unul dintre susţinătorii folosirii sigure a energiei nucleare pentru a îndeplini nevoile energetice ale lumii.