TOP 2012 – Gânditori contemporani şi ideile lor

362

Pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul anului, încep să apară topurile şi listele care fac rezumatul celor mai importante lucruri care au marcat anul 2012. Printre primii care să tragă concluzii sunt jurnaliştii de la Foreign Policy, care au făcut public topul „The 100 Global Thinkers".

 Anul 2012 a fost un an de inovaţii pentru ţările afectate de primăvara arabă din 2011. A fost un an marcat de zvonurile de război împotriva Iranului, de războiul sângeros pentru libertate din Siria, de o Europă marcată de cea mai gravă criză de la al Doilea Război Mondial încoace şi de campaniile prezidenţiale din America şi Rusia, care au fost deopotrivă încântătoare şi deprimante. „Dacă există un an al Ideilor Mari şi al frustrării că nu le-am auzit din gura conducătorilor noştri, atunci este 2012", scriu jurnaliştii Foreign Policy.

 Acestea fiind spuse, nu trebuie să ne mire că citind lista, transpare faptul că au fost celebraţi militanţii pentru libertate. Libertate de sub dictaturi, libertate religioasă, libertate de expresie. Nu lipsesc însă şi multe nume din politică, precum Angela Merkel, Benjamin Netanyahu, Mario Draghi, Dick Cheney, Condolezza Rice, economişti de top precum Nouriel Roubini, Christine Lagarde, Paul Krugman, artişti şi scriitori, analişti politici, directori de corporaţii, filosofi, oameni de ştiinţă şi academicieni.

Pe primele două locuri este celebrată o pereche „inspiraţională, eroică şi improbabilă": Aung San Suu Kyi şi Thein Sein. Aung este membru al Parlamentului din Burma, care a stat ani de zile sub arest la domiciliu pentru ideile ei democratice, iar Thein Sein este preşedintele din Burma şi general. Anul acesta Aung a văzut pentru prima dată lumea de dincolo de graniţele ţării şi o lume întreagă a aclamat-o. Pentru neobişnuita alianţă între cei doi, care şi-au dat mâna pentru a deschide spre lume una dintre cele represive dictaturi, merită primele două locuri în topul Foreign Policy.

Lista din acest an vorbeşte numai despre pericolele şi posibilităţile discursului liber în era globalizată în care ne aflăm. Un prim exemplu: Malala Yousufzai, o fată de 15 ani din Pakistan, care, pe numărul şase, l-a detronat pe cel mai puternic om din lume, preşedintele Barack Obama, care ocupă locul şapte în top. Malala, elevă şi militantă pentru dreptul fetelor pakistaneze le educaţie, a fost împuşcată în cap de către talibani în octombrie 2012. Conform AP, talibanii au marcat-o pe fată pentru că era un critic aprig al grupării teroriste şi promova un stil de gândire occidental.

Atacul a atras furia lumii împotriva talibanilor, şi totodată admiraţie pentru Malala şi lupta ei necontenită pentru drepturile femeilor arabe. Secretarul general al ONU a numit atacul un „act odios şi laş", în timp ce fostul premier britanic, Gordon Brown spunea emoţionat „În acest weekend când a stat prima dată în picioare de la atac, lumea a fost martoră cum s-a ridicat în picioare pentru 32 de milioane de fete din această lume cărora le este refuzat zilnic dreptul de a merge la şcoală şi a învăţa." Malala a fost tratată la un spital din Marea Britanie.

Lista vrea să servească drept testament al faptului că oamenii şi ideile lor pot cu adevărat să schimbe lumea, o temă care rezonează cu mic şi mare prin listă, de la vizionarul erei digitale, Sebastian Thrun, de pe locul 4 (despre care se spune că maşinile sale robotizate îi vor aduce titlul de Henry Ford al unei noi ere), până la lideri politicieni rari, precum preşedintele din Malawi, Joyce Banda, care visează la o Africă eliberată de corupţie. Alţii care au ajuns pe listă se bat pe câmpuri intelectuale, cum ar fi bugetul de austeritate propus de Paul Ryan versus ideile de stimulare economică ale economistului Paul Krugman.

Într-o eră în care ideile circulă prin lume la viteză maximă şi în care cenzura dntr-un loc se poate extinde ca o epidemie în multe alte locuri, jurnaliştii Foreign Policy hotărăsc să celebreze gândirea acelor oameni care se află în topul dezbaterii globale despre libertatea de expresie. Vedeţi topul aici.