Un bărbat din Iran ar putea fi executat… a doua oară

55

Autorităţile din Iran se află într-o situaţie dilematică: un condamnat la moarte a supravieţuit spânzurării, iar judecătorii au fost nevoiţi să dezbată dacă să îl mai spânzure o dată sau nu. Incidentul și deliberarea pe care a generat-o au realimentat discuţiile despre practica pedepsei cu moartea în lume.

Un traficant de droguri iranian care a supravieţuit pedepsei cu moartea prin spânzurare se află de luni în comă profundă, a informat agenţia iraniană de știri IRNA, citată de Yahoo! News. „Nivelul lui de conștienţă este la aproape 6%, iar posibilitatea morţii cerebrale va crește dacă situaţia nu se îmbunătăţește", a declarat o sursă citată de IRNA. „Medicii nu pot efectua niciun fel de operaţie sau tratament cât timp se află în comă", a mai spus sursa.

Deţinutul se numește Alireza M. și are 37 de ani. Medicul care a asistat la execuţie l-a declarat mort, după ce a stat spânzurat nu mai puţin de 12 minute. Sosită la morga din Bojnourd, ca să preia corpul executatului pentru a-l înmormânta, familia lui a observat că bărbatul încă respira. El a fost transferat la spital, unde se află încă sub supravegherea unor gardieni de poliţie. Deși nu se știe cu certitudine care este starea lui, surse citate de agenţia IRNA spun că bărbatul a intrat luni în comă.

Întreg incidentul a generat o controversă între juraţi, unii spunând că acesta ar trebui spânzurat din nou, în timp ce alţii pledează pentru achitarea lui, întrucât omul și-a ispășit pedeapsa. Doi Mari Ayatollahi au emis o fatwa (decret religios) prin care solicită ca omul să nu fie spânzurat din nou. Și organizaţia Amnesty International s-a sesizat, solicitând sistarea executării lui Alireza M. şi a tututor celorlalţi deţinuţi condamnaţi la moarte în Iran.

Ministrul iranian al Justiţiei Mostafa Pourmohammadi a declarat că nu e nevoie ca omul care a supravieţuit spânzurării să fie executat a doua oară. Ministrul și-a motivat decizia spunând, potrivit BBC, că o eventuală execuţie ar avea consecinţe negative pentru imaginea Iranului. Guvernul însă nu are un control direct asupra organelor judecătorești care trebuie să decidă dacă omul va fi sau nu spânzurat.

Potrivit rapoartelor Amnesty, Iranul a executat deja, numai anul acesta 508 persoane, păstrându-și poziţia de a doua ţară din lume, ca număr de execuţii, după China. Autorităţile de la Teheran spun că pedeapsa cu moartea este esenţială pentru a menţine legea și ordinea și că este aplicată numai după parcurgerea unor proceduri judiciare complexe.

Criminalii, violatorii, autorii jafurilor armate, traficanţii de droguri și persoanele prinse în adulter flagrant sunt pasibili de pedeapsa cu moartea în Iran.

Din punct de vedere istoric, executarea infractorilor sau a adversarilor politici a fost o practică comună aproape pentru toate societăţile. Acum, pedeapsa capitală are o arie de folosire mai izolată, dar mai este încă practicată. Un raport Amnesty International relevă că trendul global este acela de renunţare la pedeapsa capitală. Ţările în care încă se mai practică uciderea infractorilor sunt China, Iran, Irak, Arabia Saudită şi cele mai multe dintre statele americane. Acestora li se adaugă patru ţări care au reintrodus-o în 2012: India, Pakistan, Japonia şi Gambia.

În România, pedeapsa cu moartea a fost abolită prin Decretul-Lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990 și a fost înlocuită cu pedeapsa închisorii pe viaţă.