Un ONG american dorește popularizarea custodiei comune după divorţ

137

Un grup de femei cu autoritate susţine importanţa rolului tatălui în custodia copiilor, lucru care ar putea schimba tendinţa actuală a tribunalelor în ceea ce îi priveşte pe părinţi.

Un ONG american pentru femei militează pentru implicarea mai mare a taţilor în custodia copiilor, lucru care ar putea schimba tendinţa actuală a tribunalelor în ceea ce priveşte acordarea drepturilor de îngrijire unuia dintre părinţi.

În prezent, opţiunea tribunalelor atunci când este vorba de custodia copiilor este aceea de a-i încredinţa pe acesţia mamelor şi de a obliga taţii să le plătească pensie alimentară. Acest lucru, însă, este nedrept pentru taţi, care de multe ori, ajung în situaţii disperate.

Recent, a luat fiinţă o organizaţie numită Leading Women for Shared Parenting care intenţionează să pună capăt acestei situaţii, pledând în favoarea custodiei comune între ambii părinţi, în mod egal. Reprezentanţii ONG-ului speră ca prin această iniţiativă venită tocmai din partea femeilor, autorităţile legislative să schimbe normele care funcţionează în prezent. De asemenea, organizaţiile de taţi au luptat pentru această schimbare, dar fără succes, probabil din cauza stereotipurilor de gen, sau din cauză că au fost bănuiţi ca având alte interese, precum cel de a reduce cantitatea de bani pe care trebuie să o plătească pentru întreţinerea copilului, notează global.christianpost.com.

 Dr. Williams Fabricius a descoperit în urma unui sondaj că un procent de 78-87% dintre bărbaţi şi femei sprijină custodia comună, însă legislaţia reflectă o altă realitate. Se pare că motivul pentru care custodia comună nu este practicată este faptul că avocaţii câştigă mulţi bani din luptele legale pentru custodie.

Peste 36 de studii arată că, pentru copii, custodia comună este cea mai bună opţiune în cazul unui divorţ. Este de preferat ca deciziile legate de copii să fie luate de ambii părinţi, iar aceştia să petreacă timp egal împreună cu ei. Cu toate acestea, există stereotipul că femeile îşi cresc mai bine copiii decât bărbaţii, dar această generalizare a fost contrazisă într-un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, care a relevat că după ce devin taţi, bărbaţii dezvoltă această latură a creşterii şi educării copiilor, iar nivelul de testosteron scade cu 30 de procente, mai ales în momentul în care ei sunt implicaţi în mod activ în creşterea copiilor.

Dacă până acum poziţia femeii în societate era un motiv invocat în refuzul custodiei comune, în prezent situaţia s-a mai schimbat. Potrivit unui raport publicat de Pew Research Analysis, femeile nu mai sunt casnice şi nici nu mai depind din punct de vedere economic de bărbaţi. Acum, spre deosebire de anii '60, procentul femeilor care au devenit cap de familie şi care contribuie financiar la cheltuielile casei şi ale copiilor a crescut de la 11% la 400%.

Mulţi dintre copiii care au crescut fără prezenţa tatălui, acesta fiind văzut ocazional sau fiind considerat drept cel care îi întreţine din punct de vedere financiar, îşi ridică acum glasul pentru a revendica custodia comună.