Un program unic de colectare a deşeurilor oferă o nouă şansă romilor

25

Adulţii şomeri de etnie romă şi copiii romi defavorizaţi au primit o şansă remarcabilă, cu ajutorul unui program de colectare a deşeurilor electronice, unic în România.

Programul, la care participă Asociaţia „Ateliere fără frontiere" şi ONG-ul „Dincolo de tăcere" din Bucureşti, reuşeşte să ajute şomerii de etnie romă să aibă un loc de muncă şi un venit stabil, prin colectarea anuală a peste 100 de tone de calculatoare la care renunţă companii multinaţionale cu activitate în România, ca Auchan, Carrefour, Apa Nova (Veolia), GDF Suez şi Renault Dacia, informează Mediafax.

Aceste computere sunt reparate de persoane fără domiciliu stabil, în şomaj sau cu handicap. În plus, aceste persoane beneficiază şi de monitorizare psihologică, ajutor pentru găsirea unei locuinţe şi formare profesională.

Alţi beneficiari ai acestui program sunt copiii săraci de entie romă, care primesc computere pentru şcolile în care învaţă. „Majoritatea copiilor de la şcoala noastră nu au jucării acasă. Anumite familii nu au nici măcar electricitate sau apă curentă, aşa că vă imaginaţi că nu au nici calculatoare", a declarat Nicolae Ciocan, profesor de educaţie fizică la Şcoala nr. 15 Elena Cuza, din Galaţi.

"Toţi oamenii care au prejudecăţi şi cred că romii nu pot fi educaţi se înşală. În fiecare an avem copii care reuşesc foarte bine", a continuat prof. Ciocan, ce depune eforturi de 14 ani să le ofere acestor elevi romi o şansă să reuşească.