Un studiu dovedeşte falsitatea unei teorii NLP

145

O tehnică de depistare a minciunii, care a fost promovată încă din anii 1970 de adepţii teoriei Programării Neuro-Lingvistice (NLP) a fost dovedită falsă de un experiment ştiinţific.

Cercetătorii au dovedit că faptul că o persoană (dreptace) priveşte în sus şi spre stânga în timp ce vorbeşte nu poate nicidecum să constituie o garanţie că acea persoană minte. Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au investigat acestă supoziţie după ce au văzut că ideea era predată la cursurile de dezvoltare comportamentală şi că este prezentată în seminarii şi în numeroase articole pe Internet.

Într-unul din cele trei experimente conduse pentru a verifica teoria, cercetătorii au monitorizat privirile a 32 de participanţi, în timp ce aceştia spuneau o serie de adevăruri şi minciuni. Toţi participanţii au fost dreptaci şi s-au arătat în egală măsură să privească şi spre stânga şi spre dreapta indiferent că spuneau o minciună sau un adevăr.

„Cercetarea noastră nu furnizează niciun fel de sprijin pentru ideea că anumite mişcări ale ochilor semnalează o minciună, prin urmare sugerează că e timpul să abandonăm această abordare cu privire la detectarea falsului," a declarat unul dintre autorii studiului, Caroline Watt, de la Universitatea din Edinburgh, într-un comunicat de presă.