Un tablou cu Iisus a stârnit controverse în Statele Unite

22

O femeie din Montana a fost pusă sub acuzare după ce a distrus o lucrare de artă care Îl prezenta pe Iisus Christos în timpul unui act sexual. Katty Folden (56 de ani) a lovit tabloul cu o rangă, fiind arestată ulterior de poliţia din Loveland, Colorado. Femeia a condus 1.500 de km pentru a face acest gest.

   

    „Cum puteţi să-L profanaţi pe Domnul meu?", a strigat femeia înainte de a lovi tabloul cu ranga, conform declaraţiei lui Mark Michaels, martor al incidentului.

    Katty Folden a fost eliberată pe cauţiune, suma de 350 de dolari fiind achitată de o persoană care a preferat să rămână anonimă. La ieşirea din închisoare, femeia a refuzat să răspundă întrebărilor din partea jurnaliştilor şi s-a limitat să declare: „Amintiţi-vă doar atât: Dumnezeu este real!"

    Poliţia locală a declarat că partea afectată a tabloului este aceea în care era reprezentat Iisus, lucrarea nefiind afectată în întregime, notează Associated Press.

    Enrique Chagoya, profesor la Stanford University şi autor al lucrării, a declarat că opera sa a fost greşit interpretată, partea distrusă sugerând anumite lucruri, fără să le prezinte direct. Tabloul conţine părţi preluate din benzi desenate, inclusiv un cap care seamănă cu figura lui Iisus Christos şi un schelet care poartă o mitră papală, a spus Chagoya.

    „Acesta nu este Christos. (…) Ceea ce încerc eu să exprim este coruperea spiritualităţii de către biserică", a declarat artistul care crede că retragerea lucrării din expoziţie, din motive de securitate, reprezintă o pierdere pentru oricine „crede în Primul Amendament".

    Intitulată „Ghinioanele canibalilor romantici", lucrarea include şi pornografie mexicană, simboluri specifice civilizaţiei maia şi clişee populare.

    Membrii bisericii locale din Loveland au protestat paşnic pe parcursul săptămânii trecute împotriva expunerii acestei lucrări. Chiar şi unul dintre consilierii oraşului a cerut ca tabloul să fie eliminat din cadrul expoziţiei, însă decizia finală a consiliului local a fost ca acesta să rămână expus.

    De la expunerea controversatei lucrări, numărul de vizitatori ai muzeului a crescut semnificativ, tabloul stârnind atât interesul celor care susţin lucrarea, cât şi pe al celor care i se opun, conform lui Maureen Corey, curator de artă al Muzeului din Loveland.

    Gestul femeii din Montana a stârnit aprige controverse, fiind comentat timp de mai multe zile de apărătorii Primului Amendament al Constituţiei, de susţinătorii artei şi ai dreptului de exprimare prin artă, precum şi de membrii diverselor biserici creştine, în opinia cărora lucrarea lui Chagoya reprezintă o blasfemie şi o insultă la adresa celor pentru care Iisus Christos este Dumnezeul căruia I se închină.