Wikileaks și Internetul candidaţi la Nobel pentru Pace

11

În luna februarie s-a încheiat procesul de nominalizare a candidaţilor pentru Premiul Nobel pentru Pace. În listă se regăsesc de la organizaţia WikiLeaks și activiști ruși pentru drepturile omului până la Internet sau reţele de socializare.

Dacă anul trecut au fost 237 de nominalizări, în 2011 s-a doborât recordul cu 241 de nominalizări. Pe listă se regăsesc 188 de persoane și 53 de organizaţii. Între nominalizaţi se numără: Sima Samar, avocat pentru drepturile omului în Afganistan, fostul cancelar german Helmut Kohl sau disidentul cubanez Oswaldo Paya Sardinas. Între organizaţii se află Memorial, un grup rus care militează pentru drepturile omului, organizaţia WikiLeaks sau Uniunea Europeană. La capitolul reţele informatice și sociale, creatorii reţelelor de internet Facebook și Twitter sunt nominalizaţi în special pentru ajutorul oferit de aceste mijloace în revoltele împotriva guvernelor opresive din lumea arabă.

„Privind pe termen lung, putem spune că interesul pentru acest premiu este puternic și crește odată cu numărul candidaţilor", a afirmat pentru Reuters Geir Lundestad, secretarul general al comitetului norvegian. Cei ce fac nominalizările sunt parlamentari din întreaga lume, profesori de drept sau de știinţe politice, foști laureaţi ai premiului. Conform lui Lundestad, cei mai activi în nominalizări au fost membrii parlamentului norvegian și congresmenii americani. Lista completă a candidaţilor rămâne un secret, deși unele nominalizări sunt făcute publice de către cei ce le propun. Se dă în schimb publicităţii numărul candidaţilor, iar anul acesta este un record în materie.

Alături de celelalte Premii Nobel, și câștigătorul acestuia va fi anunţat în luna octombrie, iar decernarea premiului va avea loc în luna decembrie. Ultimele două acordări ale Premiului Nobel pentru Pace au dat naștere la controverse. Barack Obama a fost laureat la numai câteva luni de la ocuparea postului de la Casa Albă, iar disidentul chinez Liu Xiaobo este încă ţinut sub arest de autorităţile chineze. Actualul președinte al comitetului norvegian, fostul premier Thorbjoern Jagland, a adus cu el o schimbare vizibilă în ultimii trei ani. El anunţase că Premiile Nobel pentru Pace vor atrage atenţia asupra problemelor relevante și centrale ale omenirii. Înaintea acestui anunţ premiile fuseseră acordate și pentru probleme de mediu (2007) sau microcreditare (2006).

Conform testamentului lui Alfred Nobel, premiul pentru pace se va acorda „persoanei care va fi făcut cea mai mare lucrare sau cea mai bună lucrare pentru fraternitatea între popoare, abolirea sau reducerea armatelor și pentru susţinerea sau promovarea adunărilor de pace". Ca atare, au fost și 19 ani în care premiul nu s-a acordat. Din 1901 până azi au fost acordate 91 de premii, dintre care 62 de premii au fost acordate unei singure persoane sau organizaţii, 28 au fost împărţite de 2 laureaţi și 1 de trei laureaţi (Yasser Arafat, Shimon Peres și Yitzhak Rabin). Premiul a fost primit de 98 de persoane și 20 de organizaţii. UNHCR (Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi) a primit de două ori premiul, iar Crucea Roșie Internaţională deţine locul întâi cu 3 decernări.