Zidul Berlinului – demolat de rechinii imobiliari

24

Sute de protestatari s-au adunat vineri în faţa Zidului Berlinului pentru a împiedica dezvoltatorii imobiliari să demoleze o porţiune din el pentru a face loc unui complex rezidenţial de lux. Aproximativ 1,5 m din zid, din cei 20 m programaţi pentru demolare, a fost dărâmat înainte ca acţiunea să fie suspendată de poliţie, care a hotărât că lucrările nu puteau continua în siguranţă.

Cea mai mare parte a Zidului Berlinului, care a separat Estul și Vestul Germaniei timp de 28 de ani, a fost dărâmată imediat după căderea Cortinei de Fier, find transformată fie în piese de muzeu, fie în material de construcţii, fie vândută la turiști.

Secţiunea aflată în prezent în dispută a avut o destinaţie specială, devenind o galerie în aer liber. Aproximativ 120 de artiști internaţionali au fost invitaţi să decoreze porţiunea respectivă cu percepţia lor despre libertate, iar picturile rezultate au transformat-o în una din cele mai faimoase opere de artă din Berlin. În 2009, renovarea picturilor a costat 2 milioane de euro.

Zidul Berlinului, a cărui construcţie a început pe 13 august 1961, sub fostul regim din Germania de Est, a fost ridicat pentru a împiedica fuga cetăţenilor din Republica Democrată în vest şi a divizat Berlinul timp de peste 28 de ani, până la căderea sa, pe 9 noiembrie 1989. Peste 600 de oameni au murit încercând să fugă din fosta Republică Democrată Germană în cele aproape trei decade de existenţă a Zidului Berlinului.