Astăzi ajungem pe Marte

63

Astăzi, cel mai performant robot creat de NASA este aşteptat să aterizeze pe Marte, unde va explora solul marţian, căutând dovezi ale existenţei vieţii pe această planetă

.

Curiosity cântăreşte 900 de kilograme, este de două ori mai lung şi de cinci ori mai greu decât roboţi trimişi anterior pe Marte. Dar poate cel mai notabil atuu îl constitue cele 10 instrumente ştiinţifice cu care este echipat şi care vor analiza probele de sol, chiar pe Marte.

Robotul are un braţ articulat de 2,1 metri, capabil să foreze până la şase centimetri în interiorul rocilor, şi un braţ din teflon care va prevela bucăţile din sol. Acestea vor fi analizate într-unul dintre cele două laboratoare din interiorul robotului, pentru identificarea compuşilor minerali şi chimici. Cercetătorii speră ca analizele să confirme prezenţa compuşilor de carbon organic, care sunt condiţia cheie pentru dezvoltarea vieţii.

Curiosity mai are la bord o staţie meteo, aparate pentru măsurarea radiaţiilor şi alte instrumente care vor monitoriza mediul înconjurător, pentru a detecta în special metanul, adeseori asociat cu prezenţa vieţii pe Terra, dar care a fost deja găsit pe Marte în anumite anotimpuri, informează AP.

Robotul care a costat 2,5 miliarde de dolari, a fost lansat pe 26 noiembrie 2011, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida (SUA) şi, după o călătorie de 8 luni, este aşteptat să aterizeze astăzi pe Marte, în apropiere de muntele Sharp, în craterul Gale.

Deşi condiţiile de pe Marte sunt bune astăzi, o recentă furtună de praf le-a dat motive de îngrijorare celor de la NASA. „Intrarea în atmosferă şi coborârea pe planeta roşie includ întotdeauna riscuri, iar din acest punct de vedere succesul nu este garantat", explică Dave Lavery, coordonatorul misiunii de la centrul NASA din Washington. De fapt, din punct de vedere statistic, sunt mai puţin de 40% şanse de reuşită, conform lui Lavery.

Niciun articol afișat