Biolog: Altruismul sfidează logica evoluţionistă

38

Evoluţionismul eşuează în a explica altruismul câtă vreme găseşte o justificare doar pentru comportamentul bun faţă de cei din familia noastră (care ne împărtăşesc genele) şi cei care ne pot răsplăti într-un fel, scrie biologul Frans de Waal pe BigThink.com.

Cum rămâne însă cu oamenii care au grijă de partenerul de viaţă ajuns la o vârstă înaintată, care este bolnav în fază terminală?, se întreabă de Waal. În cazul acesta, posibilităţile de a primi o răsplată sunt minime, însă oamenii demonstrează astfel de comportamente foarte des. Şi adopţia este un comportament răspândit, deşi nu ai prea multe de câştigat din aceasta, notează biologul. De fapt, investeşti enorm într-o viaţă care nu este legată genetic de a ta.

Ca biolog specializat în studiul primatelor, de Waal observă o paralelă şi în lumea cimpanzeilor, care uneori adoptă pui orfani şi au grijă de ei, în ciuda lipsei unei legături genetice. Fără ajutorul unor primate mai mari, puii nu ar şti ce să mănânce şi ce să nu mănânce, fiind foarte posibil să moară.