Care este explicaţia experienţelor trăite la un pas de moarte?

103

Persoanele care au supravieţuit după ce au fost la un pas de moarte susţin că au simţit anumite lucruri ciudate şi că au văzut lumini albe, strălucitoare. Acum, oamenii de ştiinţă se pare că au o explicaţie pentru aceste fenomene.

În urma cercetărilor, oamenii de știinţă au arătat că o „supratensiune” la nivelul creierului ar putea fi cea care provoacă experienţele pe care le-au trăit cei care s-au aflat în pragul morţii. Ei au ajuns la aceste concluzii după ce au făcut teste pe şobolani şi au observat că atunci când erau pe punctul de a muri, creierul lor înregistra un număr mare de curenţi cerebrali. Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Autoarea studiului, Dr. Jimo Borjigin, de la Universitatea Michigan, afirmă că în ciuda a ceea ce crede toată lumea şi anume că după moartea clinică, creierul este inactiv sau hipoactiv, creierul este foarte activ. Cu toate acestea, a explica în mod precis şi exact ce se întâmplă în creierul unui om care este pe punctul de a muri este încă o mare provocare pentru oamenii de ştiinţă, notează BBC.

În testele făcute pe şobolani s-a observat că după 30 de secunde de când inima înceta să bată, se înregistra o frecvenţă mare de curenţi cerebrali, numiţi oscilaţii gamma. La şobolani, aceste pulsaţii sunt chiar mai puternice după ce inima se opreşte decât înainte. Prin urmare, Dr. Borjigin susţine că este foarte posibil ca acelaşi lucru să se întâmple şi la oameni şi de aceea aceştia să experimenteze anumite viziuni în preajma morţii. Însă pentru a confirma acest lucru trebuie studiat fenomenul pe cei care au trecut printr-o moarte clinică şi au supravieţuit.