Creaţionismul faimosului neurochirurg Ben Carson stârnește controverse

1921

Dr. Ben Carson este cunoscut pe plan internaţional pentru abilităţile sale de neurochirurg și pentru povestea inspiratoare a vieţii sale. Dar poziţia sa cu privire la evoluţie a stârnit o controversă la Universitatea Emory, unde Ben Carson a fost invitat să ţină discursul principal la festivitatea de absolvire din acest an.

Dr. Ben Carson este cunoscut pe plan internaţional pentru abilităţile sale de neurochirurg și pentru povestea inspiratoare a vieţii sale. Dar poziţia sa cu privire la evoluţie a stârnit o controversă la Universitatea Emory, unde Ben Carson a fost invitat să ţină discursul principal la festivitatea de absolvire din acest an.

O scrisoare semnată de aproximativ 500 de profesori și studenţi ai Universităţii Emory din Atlanta atrage atenţia că Dr. Ben Carson are o poziţie anti-evoluţionistă.

Autorii scrisorii nu au cerut eliminarea de pe lista vorbitorilor a doctorului Ben Carson, neurochirurg de renume mondial de la Universitatea John Hopkins, însă vor ca studenţii și familiile acestora să se gândească, în timp ce vor asculta discursul neurochirurgului, la „imensul impact pozitiv al știinţei asupra vieţilor noastre și la modul în care știinţa stă pe umerii evoluţionismului”.

Scrisoarea declară incorecte obiecţiunile doctorului Carson faţă de evoluţionism, deoarece „dovezile în favoarea evoluţiei sunt copleșitoare”. Astfel, autorii scrisorii consideră că Ben Carson nu respectă „importanţa știinţei” și a „gândirii critice”, pentru că echivalează „acceptarea evoluţionismului cu o lipsă de etică și morală”.

Iniţiativa celor 500 a fost criticată într-un articol, de către profesorul de jurisprudenţă Robert George, director al unui program din cadrul Universităţii Princeton, care consideră că semnatarii scrisorii au atitudinea unor liberali fundamentaliști. George, care declară că îl cunoaște bine pe Carson și îi este prieten, își exprimă dezamăgirea că unii așa-ziși liberali se comportă ca și când convigerile lor sunt o adevărată religie care nu tolerează diferenţele de gândire.

Carson crede că evoluţionismul e materialist, spune George, ceea ce e recunoscut și de darwiniști. Și chiar dacă această convingere a lui Carson ar fi greșită, nu ar exista motive de îngrijorare cu privire la prezenţa lui ca vorbitor la Emory, conchide George.

„Poţi fi un strălucit, inovator neurochirurg pediatru la o școală medicală de cel mai înalt nivel, pe lângă faptul că ești un filantrop generos cu o poveste inspiratoare de viaţă…, plus un deţinător al Medaliei Prezidenţiale a Libertăţii și autor de best-seller și personaj de film… Cu toate acestea, dacă numai o singură dată ţi-ai împărtășit gândirea critică cu privire la știinţa evoluţionistă și implicaţiile ei morale – orice altceva ești, devine foarte neimportant”, scrie și David Klinghoffer într-un articol pe site-ul Evolution News.

Ben Carson a ţinut, în ultimii aproximativ 20 de ani, 73 de discursuri la festivităţi universitare de absolvire, iar în 2008 a a primit Medalia Prezidenţială a Libertăţii.

Filmul „Mâini înzestrate: Povestea lui Ben Carson”, din 2009, l-a făcut cunoscut publicului larg pe neurochirurgul adventist faimos în lumea medicală. În 2008, într-un interviu pentru PBS, Carson a descris modul în care credinţa sa adventistă l-a ajutat să depășească dificultăţile din copilărie și l-a călăuzit în practica sa medicală de succes.