Creier uman în miniatură, obţinut în laborator

141

O echipă de cercetători austrieci a reuşit să cultive în laborator creiere în miniatură, de aproximativ 4 milimetri, care să îi ajute să înţeleagă mai bine modul în care acest organ este afectat de diverse boli neurologice rare.

Cercetătorii au folosit celule suşă embrionare şi celule suşă adulte prelevate din piele pentru a obţine o parte de embrion care s-a dezvoltat în creier şi măduva spinării. Aceste structuri au fost plasate într-un bioreactor, într-o „baie" care a furnizat creierului nutrimente şi oxigen. Ca urmare, celulele au fost capabile să se dezvolte şi să se organizeze în regiuni separate ale creierului – cortex, retină, hippocampus precoce, implicate în procesul de memorare la vârsta adultă, arată studiul publicat în revista Nature.

Ţesuturile au atins o mărime maximă de aproximativ 4 milimetri după două luni. „Mini-creierele" au supravieţuit un an, dar nu au crescut mai mari, atingând acelaşi nivel de dezvoltare ca cel al creierului unui fetus de nouă săptămâni.

Din punct de vedere al structurii, acestea au câteva caracteristici în comun cu un creier uman. Părţi diferite ale „creierului" interacţionează între ele ca într-un creier normal, deşi nu sunt poziţionate chiar în aceleaşi locuri ca un creier uman, notează The Wall Street Journal (WSJ). Cu toate acestea, „mini-creierele" nu sunt capabile de gândire.

Această inovaţie este folosită deja pentru studierea microcefaliei, o boală din cauza căreia creierul este mult mai mic. În viitor, această tehnică ar putea fi folosită şi pentru a înlocui şoarecii folosiţi în prezent în laborator pentru studierea maladiilor neurologice.