Creierul rescrie amintirile pentru a se potrivi prezentului

735

Amintirile noastre sunt în permanenţă „editate” de creier pe baza experienţelor, astfel încât să corespundă prezentului. Acesta este și motivul pentru care o persoană își amintește cu greu sau chiar deloc, de exemplu, cum arăta o persoană extrem de apropiată în urmă cu foarte mulţi ani.

„Credem că acest proces de modificare este de fapt o funcţie de adaptare a memoriei. De asemenea, credem că este o funcţie de bază a memoriei. Sistemul nostru de memorare este construit pentru a eșua sau construit pentru a modifica, spre deosebire de a rămâne static. Nu este construit doar pentru a regurgita fapte sau a recrea un eveniment fapt-cu-fapt sau bucată-cu-bucată. În schimb, transformă (amintirile) în funcţie de informaţiile importante acum”, a explicat coorodonatoarea studiului, Donna Bridge de la Universitatea Northwestern.

Fenomenul are legătură cu modul de lucru al hipocampusului, regiunea cerebrală cu rol important în memorare și învăţare, după cum susţine dr. Douglas Scharre, de la Universitatea de Stat Ohio. „Hipocampusul este, de asemenea, responsabil de sortarea fragmentelor din memorie și «lipirea lor»”, punctează Joel Voss, autorul principal al cercetării.

La studiu au participat 17 voluntari care au luat parte la un experiment care le-a testat capacitatea de memorare a poziţiei unui obiect. În primul test, participanţii au fost rugaţi să studieze poziţia exactă a anumitor obiecte inserate în diverse imagini de fundal. Apoi, într-o imagine nouă, ei trebuiau să plaseze obiectul exact în poziţia observată. Niciunul dintre voluntari nu a reușit să plaseze obiectul în poziţia corectă, au observat cercetătorii.

În cel de-al doilea test, participanţii au studiat trei imagini identice, în care obiectul se afla în trei poziţii diferite: cea pe care au analizat-o prima oară, cea în care au amplasat ei obiectul în testul anterior și o altă poziţie. „Se pare că au ales întotdeauna locul în care au mutat obiectul înainte”, susţine Bridge.

„Memoria noastră nu este ca o cameră video. Memoria reformulează și editează evenimentele pentru a crea o poveste pentru a se potrivi lumii tale curente. Este construită pentru a fi în curs”, explică experta, citată de Medical Daily.

Concluziile experţilor de la Universitatea Northwestern ar putea fi extrem de utile în multe situaţii din viaţa reală, punctează Tali Sharot, de la University College London, scrie Discovery News. În acest sens, expertul, care nu a fost implicat în demers, oferă ca exemplu declaraţiile oferite de martori, precizând că, nu de puţine ori, acestea sunt lipsite de acurateţe. De exemplu, o analiză asupra situaţiei a 300 de persoane nevinovate care au petrecut cel puţin 10 ani în închisoare a arătat că trei sferturi dintre acestea au fost închise din cauza unor „amintiri greșite ale martorilor oculari”, punctează Elizabeth Loftus, care studiază procesul de producere a amintirilor false.