Cum se „vede” altruismul la nivelul creierului

754

În mod inedit, aceeași regiune a creierului considerată a fi centrul instinctului de frică este și locul de unde izvorăsc impulsurile de generozitate, au observat experţii americani. Mai mult, aceștia au descoperit și o metodă prin care poate fi influenţat gradul de altruism.

Generozitatea activează regiunea cerebrală denumite amigdala, potrivit rezultatelor cercetării publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences. Parte a sistemului limbic, această zonă a creierului este responsabilă inclusiv de răspunsul la teamă și se asociază cu comportamentul agresiv.

Cercetarea a fost efectuată pe maimuţe, care primeau o porţie de suc pe care puteau alege să o păstreze, să o ofere, să o împartă cu o altă maimuţă sau să o arunce. Analiza activităţii neuronale de la nivelul părţii bazolaterale a amigdalei le-a permis experţilor să intuiască cu acurateţe dacă animalul va face o alegere altruistă sau nu.

Mai exact, ei au observat o activare a neuronilor cu rol de atribuire a valorii pentru un lucru, atât în momentele de generozitate, cât și în cele de avariţie, fapt ce sugerează că animalele consideră că valoarea percepută de ele pentru un obiect este egală cu cea atribuită de ceilalţi. „De exemplu, dacă o bomboană de ciocolată este foarte valoroasă pentru mine, acești neuroni mă vor face să consider că bomboana de ciocolată este foarte valoroasă și pentru o altă persoană”, a explicat unul din autorii studiului, Steve W.C. Chang, profesor de psihologie la Universitatea Yale, pentru Vice.

Într-un experiment ulterior, autorii au injectat în amigdala unui grup de maimuţe o doză de oxitocină, substanţă cunoscută drept hormonul fericirii și al atașamentului. Aceste animale au avut o tendinţă mai mare de a fi generoase atunci când au avut de ales ce să facă cu porţia de suc primită. Mai mult, au manifestat o atenţie și o grijă mai mari faţă de cei cărora le-au oferit recompensa.

În ceea ce privește această influenţă a oxitocinei asupra oamenilor, experţii spun că prezicerea efectelor este dificilă, dar sugerează că rezultatele ar putea fi similare. „Atunci când oamenii inhalează oxitocină, se produce o schimbare a fluxului de sânge la nivelul amigdalei, despre care credem că ar fi implicată în a-i face pe oameni mai amabili și mai receptivi faţă de ceilalţi”, a declarat un alt autor al studiului, Michael Platt, profesor de psihologie, neuroștiinţe și marketing  la Universitatea din Pennsylvania.

De asemenea, autorii punctează că regiunea bazolaterală a amigdalei este puternic conectată cu o altă regiune cerebrală cu rol în analiză și gândire, cortexul prefrontal. În cazul unor afecţiuni precum autismul, conexiunile dintre cele două zone ale creierului sunt afectate, explică prof. Chang. Această observaţie ar putea fi importantă pentru viitoarele cercetări cu privire la influenţa oxitocinei asupra oamenilor și la modul cum ar putea fi folosit hormonul respectiv pentru a-i ajuta pe cei care suferă de această boală să dezvolte abilităţi necesare descifrării comportamentelor sociale.

Foto: GLady | Pixabay