Grafenul – materialul minune care va schimba viitorul

530

Mai subţire de un milion de ori decât un fir de păr şi de 300 de ori mai rezistent decât oţelul, materialul minune cunoscut sub denumirea de grafen ar putea aduce schimbări majore în modul de viaţă al secolului 21, arată CNN.

Grafenul este un strat de atomi de carbon aranjaţi sub formă de fagure, arată Tomas Palacios, şeful departamentului care se ocupă cu cercetările privind acest material de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Proprietăţile acestui material bidimensional sunt uimitoare. Curentul electric trece mult mai repede prin grafen decât prin orice fel de material cunoscut, susţine Palacios. De asemenea, este un foarte bun conductor termic şi, în ciuda faptului că este cel mai subţire material din lume şi extrem de uşor, este mai dur chiar şi decât oţelul. Grafenul este foarte flexibil şi transparent.

Acest material ar putea fi folosit pentru a înlocui indiu seleniura din celulele solare, care este un compus foarte scump. De asemenea, ar putea fi folosit şi în producţia de telefoane mobile, dar şi în construirea display-urilor transparente, susţine Palacios.

Chiar dacă anumite produse complexe realizate cu grafen, precum calculatoarele sau telefoanele mobile, ar putea ajunge pe piaţă peste un interval destul de lung de timp, în cinci, până la 10 ani, cercetătorul este de părere că alte produse care folosesc acest material, precum display-urile, ar putea fi disponibile peste aproximativ doi ani.

Deşi a fost primul descoperit, grafenul nu este unicul material bidimensional, susţine Palacios. În total există 10 astfel de materiale cu proprietăţi ce ar putea fi combinate pentru a obţine structuri complet noi.