Apple acceptă audit extern la fabricile din China

8

Cu mâna încovoiată în urma unui accident la fabrica la care lucrează, angajatul Foxconn, unde se asamblează produse Apple, atinge pentru prima dată un iPad în funcţiune. Nu a văzut niciunul pornit până acum.

Aceasta este doar una dintre relatările actorului Mike Daisey, după vizita la una dintre fabricile Apple din China. În urma reportajului său, dar și a știri privind sinuciderea a 12 angajaţi într-un singur an, Asociaţia pentru Muncă Cinstită (FLA) a cerut aprobarea unui audit în cadrul Foxconn. Luna trecută a primit aprobarea.

„În domeniul tehnologiei nu a fost cazul vreunei evaluarări externe independente, de aceea este o știre mare pentru Apple," a declarat președintele FLA Auret van Heerden, pentru The Guardian.

Apple a început să conducă audituri interne în anul 2007. Atunci s-a descoperit că orele de lucru sunt o problemă majoră în China, unde angajaţii lucrau câte 12-16 ore pe zi. Compania a luat măsuri, astfel că la auditul condus de FLA, oficialii nu au reproșat decât izolarea socială a angajaţilor. „Campusul întreg are facilităţi excelente. Problema este însă că aceastea nu ating fiinţa umană, în interiorul ei. Ești la o staţie de lucru toată ziua – nu poţi vorbi cu cineva toată ziua, iar apoi te duci înapoi dormitorul tău şi s-ar putea să nu ştii pe nimeni acolo, sau să nu fie nimeni acolo care ar putea vorbi dialectul tău. Unii sunt în situaţia că zile întregi nu pot interacţiona cu nimeni."

Sursa: The Guardian