Cum îţi protejezi intimitatea pe Google

567

Google ştie multe despre tine. Ştie ce vârstă ai, unde stai, cu ce probleme de sănătate te confrunţi şi îţi cunoaşte chiar şi religia. Află cum poţi să micşorezi cantitatea de informaţii personale pe care le dezvălui, chiar şi fără să vrei, şi pe care Google le colectează.

Fiecare căutare pe care ai tastat-o pe Google este stocată pe un server gigant, notează Fox News. La acestea se adaugă căutările tale de pe toate serviciile oferite de gigant, precum YouTube sau Google Maps. Ele sunt folosite pentru a te „bombarda" cu anunţuri publicitare. De exemplu, dacă timp de câteva zeci de minute ai căutat informaţii despre un gadget pe care vrei să îl achiziţionezi, în scurt timp vei fi „asalatat" de o mulţime de anunţuri despre acel device, oriunde ai naviga pe internet.

Pentru a micşora numărul de informaţii pe care Google le ştie despre tine, există câteva metode pe care le poţi pune în aplicare. De exemplu, toate căutările tale folosind motorul Google sunt stocate şi pot fi accesate folosind adresa google.com/history. După ce îţi introduci contul de e-mail de la Google, vei putea vizualiza întreaga listă de căutări pe care le-ai făcut. De aici poţi şterge cu uşurinţă toate „urmele" căutărilor tale. Dacă vrei ca Google să nu mai înregistreze aceste căutări, tot ce trebuie să faci este să intri din această pagină în setări (Settings), folosind iconiţa din dreapta sus, unde găseşti opţiunea de a opri inregistrarea căutărilor (Turn ON/OFF Web History).

Deşi căutările tale nu vor dispărea, ele nu vor mai fi folosite pentru targetarea publicitară. Google colectează în continuare date despre tine, dar acestea sunt folosite numai pentru procedurile interne, iar după 18 luni de la dezactivarea opţiunii Web History, informaţiile sunt parţial făcute anonime, pentru a nu putea fi asociate cu tine.

Dacă aveai impresia că faptul că nu ai un cont de Google împiedică colectarea informaţiilor despre tine de către companie, greşeşti. Acţiunea se realizează prin intermediul cookie-urilor stocate în browser. Poţi alege, în schimb, să foloseşti alte motoare de căutare care nu colectează date despre tine. Fox News recomandă DuckDuckGo sau IxQuick.

Poţi şterge „urmele" vizitelor tale pe diverse site-uri din istoricul browserului sau poţi folosi programe care fac acest lucru pentru tine, precum CCleaner.

Nu în ultimul rând, browserele permit navigarea pe internet în mod incognito. Astfel, cookie-urile vor fi ignorate, iar istoricul navigării nu va înregistra site-urile pe care le-ai vizitat. Ceea ce trebuie să ştii, însă, este faptul că folosirea acestor metode de navigare privată nu îţi conferă anonimitate 100%. De exemplu, providerul tău de servicii internet şi chiar angajatorul, în cazul în care lucrezi de la computerul firmei, poate afla ce site-uri ai accesat.