Google are un plan pentru a împiedica scenariul „Terminator”

306

Robotica și inteligenţa artificială sunt două domenii care se dezvoltă rapid. În Statele Unite, elevii unei universităţi au fost uimiţi să afle că timp de 6 luni au făcut cursuri online cu un program, și nu un profesor. În Japonia, un robot a câștigat un important premiu literar pentru un roman care s-a terminat cu ideea că roboţii, în căutarea propriei fericiri, vor înceta să lucreze pentru oameni. Recent, Facebook a anunţat că lucrează la sisteme care nu doar să citească mesajele utilizatorilor, ci să le și înţeleagă, așa cum le-ar înţelege un om.

Cursa pentru dezvoltarea unui robot care să posede inteligenţă artificială (să poată gândi singur) este acerbă, deși oameni precum Bill Gates, Stephen Hawking și Elon Musk au avertizat în repetate rânduri că asemenea avansuri în tehnologie ar însemna o apocalipsă pentru rasa umană, așa cum ne-a obișnuit faimoasa serie de filme Terminator.

Dacă credeam că alţi dezvoltatori nu iau în calcul această posibilitate, ne-am înșelat. Google este una dintre cele mai importante companii care lucrează spre dezvoltarea inteligenţei artificiale. Recent, roboţii companiei au reușit să îl bată pe campionul mondial la jocul Go, considerat cel mai greu joc din lume. Însă, în același timp, Google este o companie care și-a făcut un plan B.

Laurent Orseau, de la compania DeepMind, deţinută de Google, și Stuart Armstong, de la The Future of Humanity Institute (de la Universitatea Oxford), au descris recent această soluţie, care ar preveni un scenariu în care roboţii să „recurgă la o secvenţă de acţiuni care să facă rău mediului, celor din jur și lor înșile”. Cei doi au vorbit despre „un mare buton roșu”, care odată acţionat să îl manipuleze pe robot astfel încât acesta să creadă că decide liber să se închidă.

În aprilie, profesorul de bioetică de la Princeton, Peter Singer, a scris un articol despre ideea unui buton de „kill”, după ce robotul de chat de la Microsoft, Tay, a devenit un rasist cu discurs agresiv după ce a petrecut doar 24 de ore pe Twitter și a trebuit să fie închis. „Nu va fi întotdeauna la fel de simplu să închizi o mașinărie inteligentă cum a fost cu Tay”, spunea Singer. El atrăgea atenţia că este una este să „dai drumul” unui robot în contextul unui joc cu reguli specifice și o ţintă clară și alta este să îl lași liber în lume. Deci un „mare buton roșu” este un plan bun, dar unde este planul C?

 

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.