Google Earth salvează mahalalele indiene

99

Înainte să existe Google Earth, cartierele sărace din Sangli, un oraş de 550.000 de locuitori, în sud-vestul Indiei, erau trecute pe hărţile de stat ca nişte spaţii goale. Dar apoi, un satelit a văzut ce nici un geometru municipal nu s-a obosit să arate: mici insule de colibe dărăpănate, răspândite în tot oraşul.

Datorită imaginilor prin satelit disponibile pe Google Earth, s-a format o imagine completă a acestor mahalale. Ele au acum frontiere, sunt cartografiate şi au o identitate. Şi folosind aceste imagini, organizaţia non-guvernamentală „Shelter Associates" a început reabilitarea mahalalelor. Pentru prima dată în viaţa lor, 3.900 de familii din Sangli se vor muta în apartamente, relatează TIME.

„Hărţile Google Earth arată cu adevărat realitatea. Ele ne ajută să remodelăm şi să reabilităm mahalalele într-un mod care se încadrează în planul general al oraşului Sangli,", spune Pratima Joshi, director al Shelter Associates.

Familiile din mahalele nu au nevoie doar de un acoperiş fără găuri sau toalete proprii, ele trebuie să fie mutate într-un loc din apropiere, astfel încât să nu îşi piardă locurile de muncă – salariul unui şofer sau a unui agent de pază nu ajunge să plătească pentru bilete de autobuz de două ori pe zi. În Delhi, familiile care s-au mutat în case confortabile din suburbii s-au întors în oraş în câteva săptămâni.

Astfel, echipa Shelter Associates examinează cu atenţie hărţile prin satelit şi calculează distanţe, pentru a găsi cele mai bune locuri în care să mute familiile din mahalale. Înafară de aceste informaţii, echipele de cercetare pe teren colectează informaţii despre fiecare gospodărie în parte, cum ar fi dacă are electricitate, apă curentă şi dimensiunea castei lor.

Guvernul indian a alocat 15 milioane de euro pentru reabilitarea mahalalelor din Sangli şi pentru relocarea familiilor. Graţie imaginilor din satelit autorităţile nu mai au nicio scuză să întârzie proiectele sau să ignore existenţa mahalalelor.