Un software Google ar putea „vâna conţinutul problematic” chiar în timp ce e redactat

17

Policy Violation Checker este un program pe care Google doreşte să îl implementeze, în scopul de a împiedica scrierea unor fraze care încalcă anumite legi sau politicile interioare sau a celor care pot aduce probleme juridice, atât în corespondenţa electronică, dar şi în documentele redactate, notează Huffington Post.

Google a detaliat, în cererea de brevet, că procesul de depistare a frazelor problematice va fi realizat cu ajutorul unui algoritm care poate detecta conţinutul „periculos" prin comparaţie cu informaţii indexate într-o bază de date, care conţine expresii care, folosite, ar putea cauza probleme.

Pe lângă faptul că acest software informează autorul în momentul în care conţinutul redactat încalcă anumite politici, ar putea să aducă explicaţii cu privire la motivele pentru care individul este avertizat în legătură cu această neregulă. Mai mult, programul ar putea contribui cu sugestii cu privire la înlocuirea frazelor problematice şi ar putea informa o terţă parte în legătură cu această situaţie.

Programul poate fi folosit atât pentru redactarea mesajelor e-mail, dar şi în cazul documentelor electronice. De asemenea, acesta ar putea fi implementat pentru o varietate largă de dispozitive, de la computere, staţii de lucru, până la device-uri mobile sau televiziune.

Utilitatea acestui software, susţin cei de la Google, constă în prevenirea eventualelor procese în faţa instanţei şi chiar evitarea scurgerii de informaţii.

Publicaţia Slashdot ridică însă câteva semne de întrebare cu privire la acest nou software, cu privire la faptul că programul ar putea deveni o cale prin care răufăcătorii să poată ocoli regulile. Astfel, „dacă nu poţi face niciun rău, măcar poţi face un rău care nu poate fi descoperit", notează publicaţia.

Alte neclarităţi se nasc în legătură cu situaţiile în care ar putea fi folosit acest software, adaugă Huffington Post. De exemplu, ar putea fi acesta utilizat pentru a depista infractori? Sau ar putea fi folosit pentru interceptarea unor conversaţii private despre indiscreţiile unui individ?