A crescut numărul românilor care folosesc Internetul

9

Procentul românilor care utilizează Internetul a crescut la 48,7% anul trecut, cu 8,4 puncte procentuale peste nivelul din 2010, cea mai spectaculoasă creştere înregistrând-se în rândul utilizatorilor din mediul rural, potrivit unui studiu al companiei de cercetare a pieţei GfK.

Din raport, reiese că profilul internautului român are următoarele caracteristici: un bărbat tânăr, din mediul urban şi cu studii superioare.

Din perspectivă demografică, creşterea din mediul rural a fost de 11 procente şi a ajuns la 33% din totalul populaţiei din medial rural. Şi în rândul populaţiei urbane s-a înregistrat o creştere de 6,7%, ajungând la 61% dintre orăşeni. Cea mai mare rată de penetrare este în Bucureşti, unde 68% dintre persoanele cu vârsta de peste 15 ani accesează Internetul.

Din punct de vedere al grupelor de vârstă al celor care folosesc Internetul, cel mai bine reperezentaţi sunt tinerii. Aproximativ 83% dintre persoanele cu vârsta între 15-24 ani îl folosesc, 71% dintre cei între 25 şi 34 ani şi 62% dintre cei între 35 şi 44 ani. În comparaţie cu anii trecuţi, numărul celor de vârstă medie care accesează Internetul a crescut semnificativ, cu 8%.

Atunci când se referă la educaţie, raportul arată că 89% dintre persoanele cu educaţie superioară şi 52% dintre persoanele cu educaţie medie sunt utilizatoare de internet. Iar din punct de vedere al sexului utilizatorului, în 2012, aproximativ 50% dintre bărbaţi şi puţin peste 47% dintre femei foloseau internetul.

Datele prezentate fac parte din GfK România Omnibus şi au fost culese pe tot parcursul anilor 2010 şi 2012, find reprezentative la nivel naţional pentru persoanele cu vârsta de peste 15 ani, marjă de eroare +/- 0.7%, informează Mediafax.