Consecinţele devastatoare ale răspândirii unei informaţii false pe internet

320

După ce contul de Twitter al agenţiei de presă Associated Press (AP) a fost spart de un grup de hackeri, informaţia conform căreia două explozii au avut loc la Casa Albă, iar preşedintele american Barack Obama ar fi fost rănit a circulat intens pe internet. Acest lucru scoate în evidenţă ameninţările cibernetice la care suntem expuşi, dar şi impactul monidal pe care îl poate avea răspândirea de mesaje false.

După ce informaţia despre explozii a fost lansată pe Twitter, aceasta a fost preluată prin retweet de nu mai puţin de 3000 de ori, înainte ca activitatea contului Associated Press de pe această reţea de socializare să fie suspendată, notează CNN. Chiar dacă au fost luate măsuri rapide pentru închiderea contului AP, iar purtătorii de cuvânt ai agenţiei, dar şi ai Casei Albe au asigurat presa că este vorba de o „ştire" falsă, mesajul a afectat negativ piaţa de capital, care a experimentat o cădere imediată şi îngrijorătoare.

Expertul în social media Krista Neher susţine că reţeaua Twitter contribuie în mod semnificativ la propagarea rapidă a mesajelor, iar viteza cu care circulă informaţia astăzi este una ameţitoare. Mai mult, în astfel de momente de cumpănă, simpla ştergere a mesajului postat nu este de niciun folos, din pricina faptul că informaţia tot rămâne undeva.

Acesta nu este unicul caz în care puterea unui mesaj transmis pe Twitter are un impact major, chiar asupra lumii. Anul trecut, de exemplu, un jurnalist italian a creat un cont fals în numele unui membru al guvernului rus, folosindu-l pentru a lansa un mesaj fals din care reieşea faptul că preşedintele Siriei a fost asasinat, arată aceeaşi sursă. Impactul mondial al informaţiei a putut fi observat în fluctuaţiile de pe piaţa de petrol.

De asemenea, spargerea contului de Twitter al AP a ridicat şi o problemă în ceea ce priveşte aspectele de securitate cu care se confruntă reţeaua, arată un alt articol al CNN. Experţii pe probleme de securitate cibernetică susţin implementarea unui sistem mai performant pentru menţinerea în siguranţă a conturilor. Ei au recomandat mult timp folosirea unei metode prin care o singură persoană să poată accesa contul de Twitter la un moment dat.

Metoda autentificării prin doi factori, folosită de Google sau Facebook, este o altă formă de protecţie împotriva atacurilor cibernetice şi a tentativelor de spargere. Compania a anunţat că lucrează la implementarea acestei metode care va fi dată în folosinţă în curând, notează Huffington Post.

Şi conturile emisiunilor 60 Minutes şi 48 Hours ale CBS, precum şi cel al Fox News şi NBC News au fost sparte de-a lungul timpului. Nu numai zona presei şi televiziunii a fost afectată. Acelaşi lucru au păţit şi companiile Burger King şi Jeep.