Europa vrea restricţionarea accesului adolescenţilor la Facebook

157

Tinerii sub 16 ani s-ar putea să nu mai aibă acces la reţelele de mass-media sociale, precum Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, dar și la alte servicii de internet, precum e-mailul, fără a avea mai întâi acordul din partea tutorelui legal.

Aceste noi reguli au fost introduse ca amendament la Regulile de Protecţie a Datelor Europene și urmează și fie votate în comisiile Parlamentului European. Teoretic, noile reguli de protecţie a datelor spun că este ilegal să fie preluate și prelucrate datele persoanelor sub 16 ani de către companii precum cele enumerate mai sus. Practic, asta înseamnă că, dacă acestea vor să permită accesul copiilor sub această vârstă, trebuie mai întâi să obţină acordul explicit al tutorelui legal, adică în cele mai multe cazuri al părinţilor.

Până acum, politica europeană limita accesul digital la vârsta de 13 ani, așa cum se procedează în SUA, sub actul Coppa (Children’s Online Privacy Protection Act). Este posibil ca multe persoane să fi uitat, dar atunci când Facebook s-a deschis pentru public, limita de vârstă era chiar de 17 ani. Problema este că asta nu i-a împiedicat pe cei mai mici de vârstă să își facă conturi, din moment ce nu există nicio cale prin care compania poate să verifice dacă informaţiile completate la setarea contului, precum data de naștere, sunt reale sau nu, scrie The Guardian. 

Dacă legea trece, va deveni o pacoste majoră pentru companiile de mass-media socială. Aproape toate marile companii, inclusiv Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat și Google au nivelul minim de intrare setat pentru vârsta de 13 ani, în conformitate cu legile de protecţie atât americane, cât și europene. Dacă nu fac faţă noilor legislaţii, companiile vor trebui să plătească amenzi care pot ajunge la zeci de milioane de dolari, pentru companiile cele mai mari. Iar dacă datele necesare pentru înregistrarea contului nu pot fi verificate, atunci întrebarea este cum va fi această lege mai bună decât ultima și de ce ar fi, de fapt, necesară?

Dr. Rachel O’Connell, de la firma de consultanţă Trust Elevate, care se ocupă tocmai cu conceperea instrumentelor de verificare a vârstei, sugerează că există tehnologii care ar putea fi folosite de companii pentru a detecta conturile celor care nu au 16 ani și a limita ce se întâmplă cu datele lor, fără a bloca accesul cu totul. „Companiile de social media pot continua să ofere acces, fără să proceseze datele celor sub 16 ani, adică fără să strângă informaţii, fără să creeze un profil psihografic pe care să îl vândă unor terţe părţi, până nu obţin permisiunea din partea părinţilor. Dar asta ar însemna să fie transparente cu procesul de strângere a datelor”, citează BBC. 

Nu putem să nu ne întrebăm și care ar fi efectul legii asupra copiilor. Dacă trebuie să depindă de permisiunea părinţilor, aceștia ar putea rămâne fără o metodă de a se exprima liber și de a se conecta la o comunitate socială. Multor tineri, aceste medii le oferă oportunitatea de a refula, de a-și exprima frustrările, de a cere ajutor sau de a ieși din anonimat. În mâna părinţilor, această decizie ar putea deveni ușor o pârghie în sistemul de pedepse și recompense practicat, ceea ce în final ar putea duce la excluderea socială a copiilor, atât pe internet, cât și în viaţa reală, faţă de colegii cu acces la informaţii.