În curând Internetul cu sufixul „.orice”

17

Cu mai bine de un sfert de secol în urmă apărea sufixul „.com", acum fiind arhicunoscut și căutat în lumea internauţilor. În curând companiile și organizaţiile vor putea avea o extensie unică, particularizată.

Deși sunt disponibile peste 300 de sufixe, numai câteva sunt foarte familiare și accesibile publicului larg. Între ele .com, .net, .org, .info. Sute de alte sufixe vor fi disponibile anul viitor și alte mii în anii care vor urma. „Este startul unei faze complet noi pentru Internet", spune Peter Dengate Thrush, președintele Internet Corporation for Assigned Names and Numbers.

Dacă Apple va dori sufixul „.ipad" sau o bancă anume va dori „.bank", costul va fi pe măsură: 185.000 de dolari înscrierea și 25.000 de dolari taxa anuală. Explicaţia e simplă, susţine ICANN, care afirmă că schimbările sufixelor implică cheltuieli, documentaţie, arbitraj în disputele legale care costă zeci de milioane de dolari.

Sufixele sunt extrem de ajutătoare, fără ele oamenii fiind nevoiţi să memoreze coduri. Spre exemplu în loc de site-ul www.ap.org (Associated Press), utilizatorii ar trebui să tasteze „165.1.59.220". Ele însă au devenit și branduri, cum ar fi Amazon.com sau numele platformelor de socializare online.

Planul de expansiune conţine o documentaţie de 350 de pagini și s-a lucrat la el timp de 6 ani. Noile sufixe vor fi disponibile începând cu 12 ianuarie anul viitor. Între clienţii vizaţi se numără companiile din industria show-biz, a comerţului cu bunuri de larg consum și a furnizării de servicii financiare. Firma Canon a anunţat că va aplica pentru „.canon", diverse alte organizaţii arătându-se interesate pentru domenii de divertisment, sport sau ecologie (ex. „.sport" sau „.eco").