Internetul îşi inventează propria monedă: bitcoin

42

Instabilitatea economică şi neîncrederea în băncile centrale l-a determinat pe japonezul Satoshi Nakamoto să creeze bitcoin, prima monedă electronică descentralizată open-source.

Moneda valorează în prezent 70 de dolari şi îţi permite să trimiţi bani oriunde în lume fără restricţii, anonim, pentru mai puţin de un cent pentru fiecare tranzacţie efectuată, declară românul Mihai Alisie, redactor şef şi fondator al revistei BitcoinMagazine.com, pentru The Guardian.

În esenţă, sistemul este similar unui cont bancar în care banii sunt stocaţi sub forma unor numere, iar tranzacţiile se fac prin mutarea unui număr dintr-un cont în altul. Sistemul fiind unul descentralizat, baza de date a numerelor este stocată în fiecare computer care participă la tranzacţii cu bitcoin.

Moneda poate fi folosită atât în serviciile online, cât şi în achiziţionarea de bunuri şi servicii reale. Săptămâna trecută, americanul Taylor More din Florida şi-a pus casa la vânzare. Preţul: 5.521 de bitcoini, arată Russia Today

Moneda a cunoscut, în ultima perioadă, o creştere foarte mare a valorii. În timp ce în urmă cu un an, valoarea era de aproape cinci dolari, valoarea actuală este de 70 de dolari. Lucrul acesta s-a întâmplat ca urmare a destabilizării monedelor tradiţionale, dar şi pe fondul tensiunilor financiare resimţite la nivel mondial. În plus, valoarea ei depinde de numărul de utilizatori.

Cele mai mari critici care i se aduc monedei digitale este anonimitatea transferurilor, care facilitează spălarea de bani sau traficul de droguri. În aceste condiţii, guvernul american a decis, joia trecută, să pună monedele virtuale sub aceleaşi legi sub care operează şi serviciile de transfer bancar precum Western Union. Astfel, utilizatorii bitcoin vor fi nevoiţi să declare atunci când tranzacţiile lor depăşesc suma de 10.000 de dolari şi dezvoltatorii serviciului vor trebui să se alinieze unor standarde de contabilitate, arată sursa citată.