SUA vor să creeze „Internetul pentru disidenţi”

111

Administraţia prezidenţială americană dorește înfiinţarea unei reţele de Internet și a unui sistem de telefonie mobilă paralele, care ar ajuta disidenţii să submineze guvernele represive care practică cenzura.

„Internetul într-o valiză" cum a fost numit proiectul, va fi finanţat cu două milioane de dolari de Departamentul de Stat, scrie The New York Times, bazându-se pe informaţiile obţinute din zeci de interviuri, documente de planificare şi note diplomatice clasificate.

Această valiză poate fi transportată fără probleme peste graniţă, întrucât nu apare diferit de o piesă hardware obișnuită, deși poate fi setată să permită comunicaţii wireless pe o rază extinsă, cu ajutorul unui link la Internetul global.

În plus, SUA finanţează crearea unor reţele wireless care le pot permite activiştilor să comunice fără ca guvernele unor ţări ca Iran, Siria şi Libia să afle. Cea mai scumpă iniţiativă vizează înfiinţarea unei reţele de telefonie mobilă în Afganistan, paralelă celei naţionale, care să folosește turnurile bazelor militare protejate din ţară.

(Foto: New York Times)