Lentilele de contact care permit vederea telescopică

105

Folosite împreună cu o pereche de ochelari speciali, lentilele de contact concepute de un grup de cercetători pot mări detaliile cu până la 2,8 ori, conferind vedere telescopică, notează BBC.

Lentilele au o zonă centrală care permite pătrunderea luminii pentru asigurarea vederii normale şi un inel în jurul acestei regiuni, unde se află elementul telescopic. Acesta din urmă este format din oglinzi mici din aluminiu, care funcţionează precum o lupă. Lentilele de contact măsoară 8 mm în diametru, 1 mm grosime în zona centrală şi 1,17 mm grosime în zona inelului de mărire.

Folosind o pereche de ochelari produşi de Samsung pentru televizoarele 3D, cercetătorii au creat sistemul de filtrare.

Unul dintre principalii autori ai studiului, Eric Tremblay de la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne, Elveţia, a declarat pentru BBC că „cea mai dificilă parte a proiectului a fost să facem lentilele respirabile". Această proprietate este extrem de importantă în cazul în care lentilele se doresc a fi purtate mai mult de 30 de minute, subliniază cercetătorul. Pentru a fi „respirabile", lentilele trebuie să permită pătrunderea gazelor, ca de exemplu a oxigenului care alimentează corneea, adaugă Tremblay.

Acest sistem a fost proiectat pentru a veni în ajutorul persoanelor care suferă de afecţiuni ale vederii cauzate de procesul de îmbătrânire şi care le afectează pacienţilor atât abilitatea de a recunoaşte anumite figuri, cât şi capacitatea de a efectua anumite sarcini, de la citit şi până la condusul maşinii.