Lumina poate activa creierul orbilor

69

Chiar și în cazul persoanelor care și-au pierdut complet abilitatea de a vedea, lumina poate activa creierul, astfel încât chiar și orbii o pot detecta, arată un studiu citat de Science Daily.

Cercetătorii de la Universitatea din Montreal și de la Boston's Brigham and Women's Hospital au pornit de la concluziile unui studiu anterior efectuat pe un singur pacient. Rezultatele sugerau că și în cazul în care celulele retinei nu mai sunt capabile să primească și proceseze lumina, fotoreceptorii specializaţi ai retinei sunt implicaţi în continuare în funcţia vizuală a creierului.

Pentru studiul recent, oamenii de știinţă au rugat voluntari complet orbi să participe la un șir de trei experimente. În primul test, participanţii au trebuit să detecteze prezenţa sau absenţa unei lumini albastre în încăpere. În urma acestei etape, coordonatorul studiului, Gilles Vandewalle, a declarat că „am descoperit că participanţii au perceput la nivel inconștient lumina". Următorul test a descoperit că lumina intermitentă îndreptată spre ochii pacienţilor a influenţat acele tipare ale creierului asociate cu atenţia la sunete, adaugă cercetătorul. În ultimul experiment, participanţii au fost rugaţi să rezolve câteva sarcini simple de potrivire a sunetelor, în timp ce în faţa ochilor le-au fost îndreptate lumini intermitente. De-a lungul acestei etape creierele voluntarilor experţii au fost scanate cu ajutorul tehnologiei de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională. Rezultatele au arătat că menţinerea luminii pentru mai puţin de un minut a contribuit la activarea anumitor regiuni implicate în abilitatea de a fi vigilent și în reglarea cognitivă și au rol important în efectuarea sarcinilor pe care le aveau participanţii.

„Această teorie ar putea explica de ce performanţa creierului este îmbunătăţită atunci când lumina este prezentă în timpul efectuării sarcinilor", subliniază coautorii studiului, Julie Carrier și Vandewalle. Carrier explică faptul că lumina este cea care ne stimulează creierul de-a lungul zilei, sporindu-ne performanţele, starea de alertă, dar și starea de spirit.