Misterul materiei întunecate ar putea fi elucidat

95

O echipă de fizicieni de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a anunţat că a descoperit primele indicii ale existenţei materiei întunecate, despre care se crede că formează aproape un sfert din Univers, informează Associated Press.

Sam Ting, laureat al Premiului Nobel şi fizician în cadrul Institutului care a desfăsurat cercetarea, susţine că un răspuns concret în cazul misterului materiei întunecate ar putea fi dat în câteva luni.

Primul indiciu a apărut recent, când oamenii de ştiinţă au descoperit urme cosmice care par a fi lăsate de materia întunecată. Cu toate acestea, cauzele apariţiei acestor urme ar putea proveni şi de la un pulsar sau de la o stea care emite radiaţii, relatează aceeaşi sursă.

Michael Salamon, conducătorul programului Alpha Magnetic Spectometer, susţine că „trăim într-o mare de materie întunecată", citează AP. Mai mult, descifrarea acestui mister poate contribui la formularea unui răspuns la întrebarea ce anume susţine galaxiile?

Oamenii de ştiinţă studiază acest subiect de mai bine de 80 de ani. Până acum, însă, nicio dovadă a existenţei materiei întunecate nu a putut fi observată în mod direct.