Salvarea unei medalii unice

57

Miliardarul rus Alișer Usmánov a cumpărat medalia aferentă Premiului Nobel vândută de James Watson în cadrul unei licitaţii, doar pentru a i-o înapoia geneticianului, care plănuieşte să doneze banii pentru cercetări ştiinţifice.

„Este inacceptabil ca un om de ştiinţă excepţional să fie nevoit să-şi vândă medalia obţinută în urma realizărilor sale”, declara Usmánov, potrivit The Guardian. „James Watson este unul dintre cei mai mari biologi din istorie, iar premiul obţinut în urma descoperirii structurii ADN-ului trebuie să rămână la el”, adăuga miliardarul rus.

Cel mai bogat om din Rusia, proprietar al holdingului USM şi unul dintre principalii acţionari ai clubului Arsenal, a plătit aproximativ 4,1 milioane de dolari pentru medalia lui James Watson, primită în anul 1962. Surprinzător este faptul că Usmánov îi va înapoia medalia lui Watson, deoarece consideră că un om de ştiinţă de talia acestuia merită să păstreze medalia. Watson a declarat că decizia de a vinde medalia a venit în urma problemelor financiare cauzate de anumite proiecte care nu au ieşit la lumină, iar acum plănuieşte să doneze banii către cercetări ştiinţifice.

Filantropul rus doreşte ca prin acest gest să aducă un omagiu ştiinţei şi, în mod concret, lui Watson, care, printre altele, a realizat numeroase cercetări în domeniul combaterii cancerului, boală de care a murit tatăl său. În timp ce unii îl elogiază, alţii îl critică pe Watson, considerând că această acţiune face parte dintr-o strategie de a reintra în scena publică, după ce, în urmă cu 7 ani, a făcut anumite declaraţii deranjante. Printre altele, el susţinea că inteligenţa se află într-o legătură strânsă cu rasa și că occidentalii sunt mai inteligenţi decât africanii, potrivit elperiodico.com.

Este pentru prima dată în istorie când un laureat al Premiului Nobel îşi vinde medalia. Anul trecut, familia lui Francis Crick (care a contribuit la descoperirea ADN-ului împreună cu Watson şi care a decedat în anul 2004) a vândut medalia acestuia pentru 2,27 milioane de dolari.