Studiu: „Punctul lui Dumnezeu” nu există

295

De-a lungul timpului au apărut diverse speculaţii cu privire la existenţa unui „punct al lui Dumnezeu" în creierul uman, o regiune distinctă a creierului care ar fi responsabilă pentru spiritualitate. Cercetătorii de la Universitatea Missouri (MU) au ajuns însă la concluzia că spiritualitatea este un fenomen prea complex pentru a fi susţinut de o singură regiune din creier. În urma experimentelor, ei au observat că mai multe zone cerebrale sunt responsabile pentru multiple aspecte ale vieţii spirituale.

De-a lungul timpului au apărut diverse speculaţii cu privire la existenţa unui „punct al lui Dumnezeu" în creierul uman, o regiune distinctă a creierului care ar fi responsabilă pentru spiritualitate. Cercetătorii de la Universitatea Missouri (MU) au ajuns însă la concluzia că spiritualitatea este un fenomen prea complex pentru a fi susţinut de o singură regiune din creier. În urma experimentelor, ei au observat că nu una, ci mai multe zone cerebrale sunt responsabile pentru multiple aspecte ale vieţii spirituale.

Cercetătorii susţin că există o infrastructură neuropsihologică a experienţelor spirituale însă aceasta nu poate fi redusă la o singură zonă specifică a creierului. „Spiritualitatea este un concept mult mai dinamic și folosește mai multe părţi ale creierului," a punctat Brick Johnstone, profesor de Psihologia Sănătăţii, în cadrul MU.

Oamenii de știinţă de la MU au analizat cazurile a 20 de persoane care au suferit traumatisme cerebrale în urma cărora le-a fost afectat lobul parietal drept, zona creierului situată la câţiva centimetri de urechea dreaptă. Cercetătorii au evaluat diverse paliere ale spiritualităţii, între care simţământul apropierii de Dumnezeu, și cel al apartenenţei la un plan divin. Ei au observat că participanţii ale căror traumatisme afectaseră mai puternic lobul parietal drept spuneau că se simt mai aproape de o putere superioară.

„Cercetătorii în neuropsihologie au arătat în mod constant că traumatismele la nivelul emisferei cerebrale drepte scad tendinţa subiecţilor de a-și focaliza atenţia pe propria persoană," a explicat Johnstone. „Fiindcă cercetările noastre arată că oamenii cu acest tip de traumatism sunt mai spirituali, aceasta ar putea însemna că experienţele spirituale sunt asociate și cu o scădere a focalizării atenţiei pe sine," a adăugat cercetătorul. Johnstone a mai spus că emisfera dreaptă este asociată cu propria orientare în timp ce emisfera stângă este asociată cu relaţionarea cu ceilalţi.

Johnstone a măsurat frecvenţa practicilor religioase în viaţa participanţilor la studiu, urmărind să vadă cât de des merg la biserică sau urmăresc programe religioase. În plus, el a monitorizat activitatea lobului frontal în timpul acestor activităţi și a descoperit o corelare între intensitatea activităţii în această zonă a creierului și implicarea crescută în diverse practici religioase.

Studii anterioare, efectuate pe călugări budiști și călugăriţe franciscane care nu prezentau traumatisme cerebrale, au demonstrat că oamenii pot învăţa să își diminueze funcţionarea emisferei cerebrale drepte pentru a-și crește conectarea spirituală în timpul meditaţiei sau a rugăciunii, notează MedicalXpress.com.