9% din site-urile din România scanate de Google conţin malware

59

Din cele aproape 39.000 de site-uri din România scanate prin tehnologia Safe Browsing a Google, 9% găzduiesc programe software rău intenţionate, arată harta realizată de companie, hartă care ilustrează „zonele fierbinţi" unde sunt localizate cele mai multe site-uri periculoase.

Există două categorii de site-uri nesigure care pot periclita securitatea şi intimitatea utilizatorului, se arată în raportul Safe Browsing, realizat de Google. Pe de-o parte sunt site-urile malware, care permit instalarea unui soft periculos pe calculatorul utilizatorului, care poate transmite hackerilor diverse informaţii private ale „victimei" şi poate conduce la infectarea altor calculatoare. Pe de altă parte, există site-urile de phishing, unde utilizatorii sunt păcăliţi să îşi lase user-ul şi parola, dar şi alte informaţii personale. Acestea din urmă pretind a fi site-uri oficiale, precum cele ale băncilor sau ale magazinelor online.

Cu ajutorul tehnologiei Safe Browsing, sunt descoperite mii de site-uri periculoase în fiecare zi. Multe dintre acestea sunt de fapt site-uri legitime, atacate de hackeri şi compromise, notează Google. Pentru a diferenţia aceste site-uri care ar putea pune în pericol utilizatorul, compania foloseşte afişarea de avertismente pentru motorul de căutare Google Search şi în browserele de internet.