Cum folosim eficient tehnologia într-o lume hiper-conectată

241

Gadget-urile care ne permit accesul la internet, deci şi la reţelele sociale sau alte activităţi care ne distrag atenţia, acţionează ca un magnet asupra noastră putând să ne afecteze productivitatea şi chiar micşorând timpul de odihnă. Află cum poţi folosi eficient aceste resurse tehnologice, fără a fi nevoit să renunţi definitiv la ele.

Odată ce te-ai obişnuit să îţi verifici conturile de pe reţelele sociale imediat cum te trezeşti sau înainte de culcare, s-ar putea să îţi fie greu să te desprinzi de acest „tabiet”. Într-o lume hiper-conectată devine dificil să renunţi total la astfel de practici, notează Huffington Post. Pentru a folosi însă tehnologia în avantajul tău, în această lume „tehno-centrată”, iată câteva sfaturi adunate de publicaţie de la experţii în meditaţie de la Headspace.

În primul rând, trebuie să înveţi să faci alegerile înţelepte astfel încât să foloseşti mijloace tehnologice în favoarea ta şi a celorlalţi.

Păstrează-ţi calmul! Data viitoare când te grăbeşti să apuci telefonul, ca şi cum viaţa ta ar depinde de el, ia o pauză, respiră şi asigură-te că înainte de a răspunde ai intrat într-o stare de calm şi de linişte interioară, pregătit să îţi asculţi interlocutorul. Altfel, agitaţia din interiorul nostru nu face decât să ne copleşească.

Implică-te în problemele sociale! Astăzi, tehnologia ne permite să ne alăturăm cauzelor în care credem, prin modalităţi la care nu ne-am fi gândit acum ceva timp. Puterea acestor legături poate reuni oameni, crea comunităţi şi construi drumul spre o schimbare. Este o modalitate de creare a valorilor în care credem şi după care dorim să ne ghidăm.

Ia o pauză şi analizează! Gândeşte-te înainte de a acţiona. Uneori, o singură postare pe Facebook/ Twitter sau un e-mail expediat către cine nu trebuie poate avea consecinţe grave în viitor. Câteva zeci de secunde alocate verificărilor se pot dovedi uneori vitale.

Nu în ultimul rând, să nu îi răneşti pe ceilalţi intenţionat prin vorbele şi faptele tale. Chiar dacă anumite persoane consideră că internetul poate fi folosit pentru a comunica orice, oricum şi oricând, iar uneori se ajunge chiar la crearea de situaţii problematice, este important să îţi păstrezi atitudinea prietenoasă, fără a le face rău celorlalţi. Astfel te poţi bucura de „partea fericită şi sănătoasă a tehnologiei”.