K – cel mai performant computer din lume

104

De două ori pe an se realizează topul celor mai performante computere din lume. Însă computerul „K” realizat de japonezi rămâne în top 500, foarte departe de toţi ceilalţi adversari.

Practic „K” este de trei ori mai rapid decât următorul clasat și cu mult mai puternic decât toate celelalte 5 de pe următoarele poziţii, combinate. Computerul K are 68.544 de procesoare 8- core, dublu faţă de oricare alt supercomputer din Top 500. Numele computerului „K” vine de la cuvântul japonze „kei" care înseamnă 10 catralioane, el putând opera cu viteza de 8 catralioane de calcule pe secundă.

Supercomputerul este realizat de Fujitsu și folosit de Riken Institute for Physical and Chemical Research din Kobe, Japan. Anul acesta este pentru prima oară din 2004 când Japonia revine în top. Ea deţine și computerul de pe poziţia a 5-a.

Așa numita listă Top 500 este revizuită în fiecare an în lunile iunie și noiembrie de cercetătorii de la National Energy Research Scientific Computing Center, Universitatea din Tennessee și Universitatea din Mannheim. Supercomputerele sunt folosite pentru o gamă largă de activităţi, care variază de la prognoza vremii la acţiuni pe burse sau simularea unor teste militare.