Laserul invizibil ne va dezbrăca de secrete

140

În următorii doi ani, o tehnologie nouă şi invizibilă va fi folosită de guvernul american pentru a scana şi identifica informaţii la nivel molecular. Şi toate acestea de la o distanţă de 50 de metri şi fără ca cineva să ştie.

Scanarea cu laserul invizibil (numit Picosecond Programmable Laser) va putea identifica explozibili, droguri şi chiar un nivel crescut al nivelului de adrenalină, un indicator că cineva este stresat. Guvernul american intenţionează să folosească aparatul în lupta împotriva terorismului, pentru a identifica indivizii cu un grad crescut de risc, ce prezintă urme de droguri, praf de puşcă sau material explozibil.

Însă aparatul va fi într-atât de puternic încât va putea identifica chiar şi alimentele pe care cineva le-a mâncat în acea dimineaţă, va şti ce medicamente ia cineva, dacă o femeie este în perioada fertilă, dacă cineva este bolnav de cancer sau dacă nivelul de vitamina D din sânge este în limitele normale.

SUA nu sunt prima ţară în care există un asemenea aparat. Şi Rusia a construit ceva asemănător la începutul anului acesta, tot pentru a se proteja de terorişti.

Aceste aparate laser vor fi puse în aeroporturi, pe autostrăzi, stadioane şi în numeroase alte locuri publice. Datele colectate de ele vor intra într-o bază de date, care va realiza portretul personal şi va fi actualizat în fiecare zi.

Deşi cei mai mulţi se tem de faptul că laserul va fi folosit pentru monitorizarea permanentă a omului, un sistem de tipul Big Brother, Genia Photonics – compania care a realizat aparatul – afirmă că aparatul va fi mult mai potrivit pentru scanarea cu scop medical şi pentru monitorizarea pacienţilor.