O navetă spaţială rusească s-a prăbușit

25

Naveta cargo Progress M12-M aparţinând Rusiei, s-a prăbușit ieri pe pământ după 350 de secunde de zbor, a anunţat Agenţia spaţială Roskosmos, citată de AFP.

La mai puţin de o săptămână de la pierderea unui satelit de telecomunicaţii, Rusia mai pierde o navetă spaţială a cărei destinaţiei era Staţia Spaţială Internaţională. La doar 350 de secunde de la lansare, racheta Progress M12-M s-a prăbușit pe pământ din cauză că nu a reușit să atingă orbita corectă. Conform agenţiei oficiale Itar-Tass „la capătul a 350 de secunde de zbor, a fost înregistrată o cădere de presiune în rezervorul de carburant, după care contactul a fost întrerupt".

Nava transporta o încărcătură de 3,5 tone necesare echipajului staţiei spaţiale. „La bordul staţiei se aflau suficiente rezerve pentru aprovizionarea cosmonauţilor până la sosirea urmatoarei nave Progress", a declarat Vladimir Soleviev de la Centrul rusesc de control al zborurilor spaţiale. Acesta a mai precizat că, deși lansarea următoarei navete este fixată pentru 28 octombrie, echipajul nu va fi nevoit sa facă economii la mâncare până la acea dată.

În urmă cu câteva săptămâni, Rusia a rămas singura ţară responsabilă de zborurile către Staţia Spaţială Internaţională, deoarece Statele Unite au întrerupt programul de navete spaţiale.

(Foto: agenda.ro)