Trataţi psihologic de computere (video)

268

Ştie să asculte, este receptivă, ştie să interpreteze mimica feţei, reacţionează în funcţie de ceea ce i se povesteşte şi poate detecta anxietatea şi depresia: aceasta este Ellie, psihologul computerizat.

Ellie este un avatar, un terapeut computerizat, creat la USC de către echipa SimSensei, capabil să citească, să interpreteze emoţiile umane în timp real şi să reacţioneze la ele. Potrivit lui Louis-Philippe Morency, profesor la USC Institute for Creative Technologies, cei care au putut experimenta terapia computerizată, sunt încântaţi de acest program, notează theatlantic.com.

Proiectul acesta a avut trei faze. În prima fază, cercetătorii au analizat felul în care interacţionează fiinţele umane, comportamentul şi nuanţele lingvistice din timpul conversaţiilor. Plecând de aici, în faza a doua, au creat un fel de fiinţă umană virtuală, care funcţiona cu ajutorul omului. La aceasta au adăugat senzori pentru mişcările feţei şi un sistem care poate interpreta şi reacţiona la emoţiile umane. În ultima fază, au adăugat componente de mişcare, creând un „corp” pentru programul lor, numit Ellie.

Morency şi echipa de cercetători spun că acest program este util, mai ales în cazul soldaţilor care urmează să plece pe câmpul de luptă, pentru că, în felul acesta au ocazia de a cunoaşte mai bine limbajul non-verbal. De asemenea, el subliniază faptul că cele 500 de persoane care au „vorbit” cu Ellie timp de 15 minute au fost plăcut surprinse de acest program, probabil datorită faptului că Ellie ascultă fără să judece.

Ellie nu este primul „psiholog” de acest tip. În anii 1960, Joseph Weizenbaum, de la Massachusetts Institute of Technology, a creat un program computerizat, un „psihoterapeut”, numit Eliza. Acesta a fost creat pentru a-i încuraja pe oameni să vorbească în mod deschis despre emoţiile şi problemele lor. Programul a fost atât de reuşit, încât cei care au avut ocazia să-l testeze au fost uimiţi să afle că în spatele computerului nu se afla niciun terapeut real. Dacă acesta a avut succes cu peste 50 de ani în urmă, specialiştii cred că terapia computerizată ar fi binevenită şi în prezent.

În lumina beneficiilor

Potrivit experţilor în domeniu, terapia computerizată are anumite avantaje. În primul rând, abilitatea de a se adapta în mod automat la nevoile pacientului, dacă acesta preferă o discuţie sau un tratament personalizat. Apoi, numărul pacienţilor care pot beneficia de terapia computerizată este nelimitat. Terapia computerizată are, de asemenea, avantajul de a putea folosi conţinut multimedia, imagini, clipuri video, audio şi exerciţii interactive, care contribuie la confortul pacientului. Mai mult decât atât, sistemul folosit poate fi actualizat în orice moment, în funcţie de noile strategii şi tratamente care apar.

Bineînţeles, nu toată lumea este de acord cu terapeutul computerizat, afirmând că acesta nu poate suplini în mod real rolul unui terapeut uman, însă susţinătorii acestuia insistă asupra faptului că, prin această tehnologie, se ajunge la mult mai mulţi oameni. Există oameni în ţările sărace care suferă de boli mintale, dar care nu vor avea niciodată acces la o şedinţă de terapie, cu un terapeut real. Acesta este un motiv în plus pentru a susţine terapia computerizată, spun ei. Chiar şi în ţările dezvoltate, există oameni care nu îşi pot permite o şedinţă de terapie sau care sunt împiedicaţi de lungile liste de aşteptare. Şi nu îl ultimul rând, există persoane cărora le este greu să recunoască faptul că au o boală mintală sau vreo tulburare emoţională, de teama de a nu fi judecaţi şi tocmai din acest motiv le este greu să se deschidă în faţa unei persoane.

Terapia computerizată este în curs de dezvoltare şi este un subiect dezbătut în rândul psihologilor. Viitorul va demonstra dacă aceasta este un instrument util, ce rol poate avea în viaţa oamenilor şi cât de mult poate contribui la sănătatea psihică şi emoţională.

Foto: captură YouTube