Teoria originii speciilor, invalidată de studiul bureţilor-de-mare (Video)

25

Oamenii de știinţă explică viaţa complexă prin teoria originii speciilor. Oxigenul la un nivel apropiat de cel actual, spun ei, a ajutat la explozia formării vieţii complexe. Daniel Mills, cercetător danez, a ajuns la concluzia că nu e așa. Sau cel puţin asta i-au demonstrat niște bureţi-de-mare.

Daniel Mills este doctorand la Universitatea Danemarcei de Sud, în cadrul Centrului pentru Evoluţia Pământului. El a intenţionat să umple un gol în teoria originilor speciilor, care nu preciza nimic de cantitatea de oxigen necesară apariţiei vieţii.

Această teorie susţine că miliarde de ani viaţa pe Pământ a fost reprezentată doar de organisme simple, unicelulare. Creșterea bruscă a nivelului de oxigen din atmosferă a permis fotosinteza, proces prin care a fost creat mai mult oxigen, care a dus la apariţia vieţii animale.

Mills a încercat să afle care este nivelul de oxigen la care puteau supravieţui forme primitive de viaţă. Cele mai apropiate forme de viaţă de cele primitive erau bureţii-de-mare, pe care i-a analizat pe o perioadă mai lungă de timp.

Mills a ajuns la concluzia că bureţii pot trăi și crește și dacă mediul în care se dezvoltă ar conţine 0,5 % din oxigenul prezent în momentul de faţă în atmosferă. Ce l-a uimit pe Mills e că procentul este mult mai mic decât cel pe care cercetătorii l-au considerat vital. Ceea ce înseamnă că viaţa era posibilă cu mult înainte de data la care au apărut primele forme de viaţă complexă. Colegii săi demonstraseră anterior și că o creștere masivă a nivelului de oxigen mai avusese loc cel puţin o dată, fără ca organisme complexe să se formeze.

„Poate că au fost alte mecanisme ecologice și evoluţioniste la mijloc. Sau poate că pământul a fost lipsit de animale pentru că organisme complexe, pluricelulare pur și simplu evoluează greu", a declarat Mills. Dacă rezultatul lui Mills este corect, baza teoriei originii speciilor trebuie să fie reconsiderată, iar factorul declanșator pentru apariţia animalelor ar trebui să fie altul, nu oxigenul.

Sursă foto: NOAA photo library