Un nou test pentru identificarea prenatală a sindromului Down

173

Oamenii de ştiinţă din Australia au realizat un test de sânge care poate detecta sindromul Down chiar la de 10 săptămâni de sarcină.

Testul poate diagnostica boala în 99,1% din cazuri şi a fost primit cu entuziasm de părinţi. Precursorul acestui test necesita o probă din lichidul amniotic, procedură ce risca să provoace avortul spontan, conform ediţiei australiene a Herald Sun.  

Realizarea testului a fost posibilă după ce cercetătorii au descoperit ca fetusul elimină ADN în sângele mamei în timpul sarcinii. Dacă testul descoperă prezenţa cromozomului 21 în sângele mamei, înseamnă că fetusul suferă de sindromul Down.

„Întrucât sindromul Down apare într-un caz din 800, descoperirea unei metode de testare non-invazivă şi fără riscuri va reduce dramatic numărul cuplurilor care sunt obligate să poate povara naşterii unui copil cu probleme", a declarat profesorul Chiu, unul dintre cercetătorii australieni.

Testul va fi disponibil pe piaţă în 12 luni şi va costa 750 de euro.

Nu toţi sunt la fel de încântaţi de noua descoperire, întrucât testul redeschide discuţia despre avort. Dr. Jewell, autorul cărţii Dizabilitatea eticii, afirmă că avortarea unui copil care are sindromul Down ridică întrebări de ordin etic. „Dacă eşti părintele unui copil bolnav de sindromul Down, cu siguranţă că nu doreşti ca cineva să sugereze că el sau ea valorează mai puţin decât un copil sănătos", a declarat Jewell pentru Adelaide Now.

O opinie mai vehementă a exprimat Kelly Rosati, vicepreşedinte al Comunităţii Outreach, care se ocupă de sănătatea familiei. Într-un articol recent, apărut în Christianity Today, Rosati declară că testul acesta reprezintă sfârşitul sindromului Down, întrucât 92% dintre femeile care află acest diagnostic decid să avorteze. "Copiii cu sindromul Down şi alte dizabilităţi au fost priviţi de-a lungul timpului ca erori. Au fost ridiculizaţi, folosiţi, abuzaţi şi exterminaţi. Chiar în societatea modernă, ei nu se potrivesc cu noţiunea culturală a frumuseţii, perfecţiunii şi normalităţii. Dar prejudecăţile noastre faţă de aceşti oameni dezvăluie un defect interior, o boală a inimii noastre care este mai rea decât provocările fizice şi intelectuale [ale acestor copii]", a adăugat ea.

Sindromul Down este o afecţiune cromozomială cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar şi toate persoanele bolnave prezintă un anumit grad de dificultate de învăţare (retard mental). În România, nu există o statistică, dar se estimează că există aproximativ 30.000 de persoane cu aceast sindrom.