La cei 13 ani ai ei, Malavath Poorna a devenit cea mai tânără persoană de sex feminin care a escaladat Everestul. Prin recordul stabilit, ea dorește să îi inspire pe cei care și-au pierdut speranţele că visele lor se pot împlini.

Malavath provine dintr-o familie modestă de fermieri indieni. Tatăl ei, care aparţine unui trib indigen, nu câștigă mai mult de 35.000 de rupii pe an (o sumă care înseamnă aproape 2.000 de lei), scrie AFP. Curajul și ambiţia tinerei au depășit însă impedimentele de ordin cultural, social și financiar.

„Scopul expediţiei mele a fost acela de a inspira tinerii și studenţii cu o condiţie similară mie. Pentru o persoană care trăiește în triburi ca mine, oportunităţile sunt foarte rare și am fost în căutarea unei oportunităţi prin care aș putea să îmi dovedesc valoarea”, a declarat Malavath pentru BBC.

Cu această misiune inspiraţională în minte și cu ajutorul unei organizaţii indiene de caritate, tânăra a pornit într-o călătorie de 52 de zile pentru cucerirea Muntelui Everest. Alături de ea s-a aflat un alpinist experimentat, Shekhar Babu, și un grup de șerpași. De asemenea, la expediţie a participat un alt adolescent, de numai 16 ani, Anand Kumar, care provine și el dintr-o familie săracă.

Călătoria lor a fost una deosebit de periculoasă, în special pentru că au escaladat muntele de pe versantul din Tibet, care este mult mai dificil decât partea din Nepal, pe care o aleg majoritatea alpiniștilor. Însă legile din regiune interzic escaladarea muntelui de pe versantul din Nepal persoanelor sub 16 ani.

În ciuda dificultăţilor de care s-au lovit în expediţia lor, echipa a reușit să își atingă obiectivul. Pe 25 mai, Malavath se afla deasupra lumii, la o înălţime de 8.848 metri. „În jurul meu erau doar munţi. Era foarte frumos”, își aduce aminte tânăra.

„Suntem foarte fericiţi că fiica noastră a stabilit recordul mondial. (…) Nu este doar inteligentă la școală, dar și în aventură”, au declarat părinţii lui Malavath pentru Times of India. Mai mult, misiunea tinerei a reușit deja să îi inspire pe alţii. Fratele ei, Naresh, a mărturisit că își dorește să calce pe urmele surorii sale și, la rândul său, să cucerească cel mai înalt munte din lume.

Iniţiativa ei curajoasă ar putea stârni însă controverse în rândul comunităţii alpiniștilor. Unii ar putea pune la îndoială abilitatea sa de a lua o astfel de decizie, dat fiind nivelul de maturitate. Malavath are însă pregătită o replică pentru ei: „Mă bucur pentru că am avut șansa de a escalada muntele. Dacă sunt în formă, de ce m-ar opri cineva să urc?”, citează AFP.